Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Så ska Sverige manifestera mot kriget i VM-kvalet

Svensk fotboll kommer på nytt att manifestera mot den ryska invasionen i Ukraina. Damlandslaget tar ställning för krigets offer inför tisdagens VM-kvalmatch mot Irland.
Fotboll • Publicerad 11 april 2022
Sverige manifesterade för Ukrainas krigsoffer inför herrlandslagets playoffsemifinal mot Tjeckien på Friends arena förra månaden. När damlandslaget tar emot Irland i VM-kvalet på Gamla Ullevi på tisdag blir det ett liknande ställningstagande. Arkivbild.Foto: Claudio Bresciani/TT
Hedvig Lindahl, till höger, önskar att hon kunde göra mer för krigets offer i Ukraina.Foto: Adam Ihse/TT
Sveriges förbundskapten Peter Gerhardsson under en av den senaste veckans landslagsträningar i Göteborg.Foto: Adam Ihse/TT

Redan i samband med torsdagens VM-kvalmatch borta mot Georgien visade de svenska fotbollsdamerna sina sympatier för krigets offer i Ukraina.

Lagkaptenen Caroline Seger spelade med en armbindel med den ukrainska flaggan på, och både spelare och ledare bar svensk-ukrainska pins vid ankomst till arenan. De georgiska spelarna höll i sin tur en stor ukrainsk flagga medan lagfotot togs.

Annons

Ställningstagandet kändes särskilt viktigt eftersom matchen spelades i Gori, bara några mil från den ryska gränsen, säger Chelseabacken Magdalena Eriksson.

– Ja, för mig var det väldigt viktigt, att göra det även fast vi var i ett område nära konflikten, nära Ryssland. Att vi markerar var vi står. Det var också fint att de georgiska spelarna visade var de står. Det blev en väldig gemenskap i det, säger Eriksson.

Banderoller och insamling

På tisdagen blir det en större manifestation från svenskt håll, i samband med VM-kvalmatchen hemma på Gamla Ullevi i Göteborg. Det blir återigen en svensk kaptensbindel med Ukrainas flagga, och dessutom kommer den svenska startelvan att hålla upp en banderoll med ett budskap inför matchen.

Ytterligare budskap kommer att meddelas av speakern i högtalarna, och det blir också något slags insamling under matchen. Om vädret tillåter blir det även ett Ukraina-tifo på läktaren.

Målvakten Hedvig Lindahl följer utvecklingen i Ukraina noga. För henne är det en självklarhet att landslaget ska ta ställning.

Vill göra mer

Men även om det är en viktig symbolisk handling, önskar hon att hon kunde göra mer.

– Det är självklart att man tar avstånd från det som de som invaderar håller på med, och man försöker hjälpa till. Men det känns ju väldigt lite i sammanhanget. Ärligt talat så hade man själv velat sätta sig på flyget och åka dit och typ fysiskt rädda något litet barn, ”här, hoppa in i min bil”. Då hade det känts som att man gjorde något, säger Hedvig Lindahl.

– Men det är väl det vi kan göra just nu i alla fall.

Det som pågår i världen har också gjort att hennes sportsliga problem känts futtiga. Hedvig Lindahl har en tuff situation i Atlético Madrid, där hon allt som ofta får nöja sig med en plats på avbytarbänken.

– Absolut, det känns väldigt litet. Jag såg någon bild nyligen på ett barn som hade kunnat vara min pojke – den gick rakt in i hjärtat. Det finns den här typen av historier från alla möjliga länder och det är bara dags att sluta med allt sådant här.

Gerhardsson: "Det är fruktansvärt"

Annons

Sveriges förbundskapten Peter Gerhardsson har som många andra svårt att acceptera det som händer i Ukraina.

– Självklart ska vi ta ställning mot sådant här. Det är fruktansvärt, säger Gerhardsson.

En VM-kvalmatch i fotboll kan tyckas oviktig i sammanhanget. Men den typen av förströelse ska inte underskattas när tiderna är svåra, säger förbundskaptenen.

– Jag tror att vi människor behöver idrott och kultur för att må bra. Det finns många skrämmande saker i världen, som miljöförstöring och sådant, så timmar av idrott eller musik gör att man får må bra i alla fall under den tiden. Sedan finns verkligheten där bakom, men jag tror att vi behöver må bra och skratta, och hitta glädje. Även om det är misär i delar av världen.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons