Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Så ska svenska OS-hoppen klara extremhettan

Tokyo kokar inför OS. Nästan bokstavligt talat.
För att klara hettan har fotbollsdamerna bland annat tränat i värmekammare och de kommer också att använda kylvästar.
Fotboll • Publicerad 14 juli 2021
Fotbollslandslaget under OS-uppladdningen i Göteborg förra veckan. Arkivbild.
Fotbollslandslaget under OS-uppladdningen i Göteborg förra veckan. Arkivbild.Foto: Adam Ihse/TT

Temperaturer på 30–35 grader, ibland högre. Lägg till en hög luftfuktighet som gör att det känns varmare än vad det är.

Det är vad som väntar fotbollsdamerna och andra OS-svenskar i Tokyo.

Annons

– Det bästa sättet är att exponeras för värmen. Det är i första hand, sedan tar man det ett steg till och utför ett arbete i de förhållandena, säger landslagsläkaren Houman Ebrahimi.

Han fortsätter:

– Du kan acklimatisera dig genom allt från att vistas utomhus i värme, ta varma bad eller bada bastu, till att träna i värmekammare där du kan ställa in exakt luftfuktighet och temperatur som liknar destinationen, och utföra konditionspass.

Att träna i värmekammare är något som de svenska spelarna fick känna på under förlägret i Göteborg förra veckan. Vissa av spelarna började även förbereda sig för OS-värmen redan innan laget samlades.

"Svettas som fan"

Högerbacken Hanna Glas körde två pass, på Bosöns träningsanläggning utanför Stockholm, inför lägret och har därmed hunnit vänja sig en hel del.

– Man svettas som fan och det är jobbigt. Men det är bra att få känna på det. Du vet vad som väntar, biter ihop och gör det, säger hon.

Konditionsträningen i värmekammaren har bestått av cykelpass, och oavsett intensitet är det väldigt kännbart.

– Även om man cyklar ganska lätt blir det en påfrestning, kroppen blir jättevarm. När jag tränade på Bosön hade jag 39,9 grader i kroppstemperatur på slutet. Man känner hur man kokar, säger hon.

Förläger i Fukuoka

Värmekammare hemma i Sverige i all ära. Men det viktigaste arbetet sker i Japan. Under tisdagen anlände landslaget till förlägret i Fukuoka och har därmed mer än en vecka på sig för att vänja sig vid klimatet inför öppningsmatchen mot USA den 21 juli.

– Den bästa förberedelsen får vi genom att åka till Japan och acklimatisera oss på plats. Där har vi i ledarteamet noggrant planerat upplägget för att optimera sömn, nutrition, värmehantering samt fysiologisk och mental återhämtning, säger Houman Ebrahimi.

Annons

För en av delarna, återhämtningen, finns det många hjälpmedel.

– Att hantera kroppstemperaturen i den höga värmen kan hjälpa oss att både prestera och återhämta oss bättre. För ändamålet finns många hjälpmedel som har tagits fram i samarbete med SOK (Sveriges olympiska kommitté). Det finns kylvästar som man lägger kylklampar i, kläder som andas bra och håller värmen utanför kroppen, kylkepsar, ishanddukar och slush. Det är en del av det. Men det finns också andra viktiga delar, som att dricka bra och få i sig rätt kalorier och näring, säger Ebrahimi.

Bra i värme

Att spela i varma förhållanden är dock inget som är allt för främmande för landslaget. Både under VM 2019 i Frankrike och OS 2016 i Rio de Janeiro spelade man i väldigt varma förhållanden och gjorde bra resultat: brons på VM och silver på OS.

– Det är så klart på olika sätt, men vi var på OS i Rio och det var också otroligt varmt så jag tror att vi kommer vara förberedda, och vi har förutsättningar att göra det bästa av det, säger lagkaptenen och Rosengårdsmittfältaren Caroline Seger.

Fakta: Sveriges OS-schema

13–17 juli: Förläger i Fukuoka.

21 juli: Sverige–USA, Ajinomoto-stadion, Tokyo.

24 juli: Sverige–Australien, Saitama-stadion, Saitama.

27 juli: Nya Zeeland–Sverige, Miyagi-stadion, Miyagi.

Kvartsfinalerna spelas den 30 juli i Kashima, Miyagi, Saitama och Yokohama.

Semifinalerna spelas den 2 augusti i Kashima och Yokohama.

Matchen om tredje pris spelas den 5 augusti i Kashima och finalen spelas den 6 augusti på Olympiastadion i Tokyo.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons