Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Så förändrade Berlusconi fotbollen

Silvio Berlusconi var en föregångare i fotbollsvärlden när han förvandlade Milan till en modern och framgångsrik klubb.
– Han var en generös man som tänkte på allt och såg långt, säger den förre succétränaren Arrigo Sacchi.
Fotboll • Publicerad 12 juni 2023
Silvio Berlusconi tillsammans med Milan-supportrar. Arkivbild.
Silvio Berlusconi tillsammans med Milan-supportrar. Arkivbild.Foto: Luca Bruno/AP/TT

Silvio Berlusconi, som nu avlidit 86 år gammal, räddade Milan från konkurs när han tog över 1986 och ledde sedan Milano-klubben i 31 år. Under hans ledning tog laget 29 titlar, inklusive fem Champions League-titlar och åtta Serie A-titlar.

"Vi ger våra kondoleanser till familjen till den oförglömlige ordföranden av 'Rossoneri'", skriver Milan på sin webbplats.

Moderniserade

Annons

Berlusconi såg till att modernisera och effektivisera kommunikationsverktygen för fotbollsklubbar, som kom att likna mer hur man jobbade inom politiken och i affärslivet. Och Milan blev först i fotbollsvärlden med att ta in nutritionister och psykologer i tränarstaben, skriver Marca.

Det var också Berlusconi som hittade tränaren Arrigo Sacchi som redan under debutsäsongen förde laget till ligatiteln och sedan till två Europacuptitlar 1989 och 1990.

– Silvio Berlusconi var en generös man. Han försökte förändra detta svåra land, som består av individualister. Var han också det? Nej, han tänkte på allt och såg långt. När jag skrev på sade jag till honom "antingen är du galen eller ett geni". Efter att ha sett resultaten..., säger Sacchi till Ansa efter att ha hört nyheten om Berlusconis död.

Carlo Ancelotti, som först spelade för Milan under Berlusconis första tid i klubben, och sedan tränade laget 2001-2009, skriver på Twitter:

"Dagens sorg raderar inte de lyckliga stunderna tillsammans. Det finns fortfarande oändlig tacksamhet till ordföranden, men framför allt till en ironisk, lojal, intelligent och uppriktig man som var grunden till mitt äventyr som först fotbollsspelare och sedan som tränare".

Gick in i politiken

Framgångarna för Milan och berömmelsen som kom med det sportsliga engagemanget använde Berlusconi senare för att gå in i politiken.

Berlusconi återkom till fotbollen 2018 då han beslutade sig för att rädda Monza. Genom en investering av cirka 2 miljarder kronor lyckades Monza ta sig från Serie C upp till högsta ligan.

Monza, som leds av Milans förre vd Adriano Galliani, skriver på Twitter:

"Adriano Galliani och hela AC Monza sörjer förlusten av Silvio Berlusconi: Ett tomrum som aldrig kan fyllas, för alltid med oss. Tack för allt ordförande."

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons