Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Ryssland stoppas från EM – så påverkas Sverige

Ryssland kommer inte att spela fotbolls-EM för damer i sommar.
Det ryska damlandslaget portas från turneringen, där man skulle ha mött Sverige, meddelar Europeiska fotbollsförbundet (Uefa).
Det är bara en av flera nya sanktioner mot rysk fotboll.
Fotboll • Publicerad 2 maj 2022
Sverige kommer inte att möta Ryssland i sommarens fotbolls-EM. Ryskorna stoppas från EM, och ersätts av Portugal. Arkivbild.
Sverige kommer inte att möta Ryssland i sommarens fotbolls-EM. Ryskorna stoppas från EM, och ersätts av Portugal. Arkivbild.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Uefa fortsätter att straffa rysk fotboll med anledning av Rysslands invasion av Ukraina. Den 28 februari, fyra dagar efter att det ryska anfallskriget inleddes, stoppades alla ryska landslag och klubblag från att delta i tävlingsmatcher i Uefas regi.

Avstängningen gällde tills vidare, och på måndagskvällen slog det europeiska fotbollsförbundet fast ett antal nya sanktioner i anknytning till det tidigare beslutet.

Missar också VM

Annons

Det som sticker ut mest är att det ryska damlandslaget nu definitivt stoppas från att delta i EM i England i sommar. Det ryska laget skulle ha spelat i samma grupp som Sverige, men ersätts av Portugal som förlorade EM-playoffet mot just Ryssland.

"I dag har Uefa tagit en rad beslut som gäller kommande tävlingar, för att säkerställa att de kan arrangeras på ett tryggt och säkert sätt för alla inblandade", skriver Uefa i ett pressmeddelande.

Det blir inte heller något VM nästa år för de ryska damerna. Landet, som ligger på playoffplats i grupp E, kommer inte att spela vidare i kvalet och alla Rysslands resultat ogiltigförklaras. Gruppen fortsätter som en femlagsgrupp, vilket troligen innebär att Danmark därmed är helt VM-klart som gruppvinnare.

Herrarna drabbas också

Även det ryska herrlandslaget drabbas av de nya sanktionerna; Ryssland kommer inte att tillåtas delta i Nations League, som inleds nästa månad, där man i stället automatiskt hamnar på fjärde och sista plats i grupp 2 i andradivisionen, bakom de tänkta motståndarnationerna Island, Israel och Albanien. Därmed flyttas de ryska herrarna också ner till tredjedivisionen.

Rysslands kommer inte heller få chansen att kvala in till herrarnas U21-EM 2023. Det ryska laget, tvåa i sin kvalgrupp för tillfället, utesluts ur kvalet.

Vidare kommer ryska klubblag att portas från Uefa-turneringar även kommande säsong. Ryssland kommer inte att ha några lag representerade i vare sig Champions League, Europa League eller Europa Conference League, meddelar Uefa.

Dessutom väljer man att ogiltigförklara Rysslands ansökan om att få arrangera herrarnas fotbolls-EM antingen 2028 eller 2032. Ryssland är tillsammans med Turkiet och Storbritannien/Irland de enda kandidaterna.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons