Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Ryssland om OS-uteslutning: Oacceptabelt

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har uppmanat till bojkott av OS i Paris nästa år om inte Internationella olympiska kommittén portar ryska idrottare från tävlingarna.
Nu ryter Rysslands idrottsminister Oleg Matytsin ifrån mot kravet.
Olympiskt • Publicerad 11 februari 2023
Rysslands idrottsminister Oleg Matytsin. Arkivbild.
Rysslands idrottsminister Oleg Matytsin. Arkivbild.Foto: Alexander Zemlianichenko/APTT

Oleg Matytsin säger enligt ryska nyhetsbyråer att kravet är oacceptabelt.

– Försöket att diktera villkoren för idrottares deltagande i internationella tävlingar är helt oacceptabelt, säger Matytsin.

Annons

– Vi ser en uppenbar önskan att förstöra enigheten inom internationell idrott och den internationella olympiska rörelsen, säger han vidare.

"Manifestation av våld"

Internationella olympiska kommittén (IOK) öppnade nyligen för att tillåta ryska och belarusiska idrottare i OS i Frankrike nästa år. Ett eventuellt OS-deltagande för ryska och belarusiska idrottare skulle med största sannolikhet ske under neutral flagg.

Under fredagen träffades idrottsministrar från 35 länder i ett möte som föranleddes av IOK:s eventuella beslut i frågan.

– Bara närvaron av representanter för terroriststaten är en manifestation av våld och laglöshet och det kan inte täckas över med någon låtsad neutralitet eller en vit flagga, sade Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj tidigare.

Ukrainska stjärnor vädjar

Under mötet uppges de flesta ha varit överens om att idrottare och ledare från Ryssland och Belarus inte bör få delta i internationella idrottsmästerskap så länge Rysslands krig i Ukraina pågår. IOK, och andra idrottsförbund, beslutar dock självständigt i frågan.

Ukrainske boxningsvärldsmästaren Oleksandr Usyk har vädjat till IOK:s ordförande Thomas Bach att inte låta ryska idrottare ställa upp i tävlingarna.

Även den ukrainska tennisstjärnan Elina Svitolina, som tog OS-brons i singel i Tokyo 2021, vill att ryska och belarusiska idrottare ska portas från Paris-OS.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons