Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Ryssar stryks från judo-VM efter bakgrundskoll

Bara ett par dagar efter att Internationella judoförbundet (IJF) beslutat att tillåta ryssar och belarusier få tävla i VM stryks åtta ryssar.
Judo • Publicerad 2 maj 2023
Ukrainskan Daria Bilodid, i vitt, är inte med i VM. Arkivbild.Foto: Vincent Thian/AP/TT

IJF har låtit göra en bakgrundskoll på de ryssar och belarusier som vill ställa upp i VM. Och man sätter stopp för dem som har militära kopplingar eller har uttryckt stöd för Rysslands invadering av Ukraina.

"Bara aktiva som är anställda vid det statliga träningscentret, och som inte visat stöd för den ryska invasionen av Ukraina, har godkänts", skriver IJF i ett uttalande, enligt sajten Inside the games.

Annons

Ukraina bojkottar VM eftersom IJF släpper in ryssar och belarusier. Enligt det ukrainska judoförbundet representerar flera ryska judokas den militära idrottsklubben i Moskva, CSKA. Vilka som nu stoppas är inte klarlagt.

Svenska judoförbundet är kritisk till IJF:s beslut att låta ryssar och belarusier få tävla på VM.

– Vi har i Europa resonerat att det här är inte ok, men vi trodde inte att beslutet skulle komma så snabbt inpå VM, säger ordföranden Kristiina Pekkola till Radiosporten.

Sverige och övriga europeiska judonationer ska ta ett beslut kring medverkan i VM efter ett möte i Doha strax före VM.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons