Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Ryska protester efter Bachs uttalande

I fredags sade IOK:s ordförande Thomas Bach att ryska idrottare kan komma att tillåtas att tävla igen, förutsatt att de tar avstånd från Rysslands krig i Ukraina.
Uttalandet kritiseras inte bara av de som fortsatt vill stoppa ryskt deltagande utan även från ryskt håll, rapporterar .
Olympiskt • Publicerad 2 oktober 2022
Rysslands vice premiärminister Dmitrij Tjernysjenko. Arkivbild.
Rysslands vice premiärminister Dmitrij Tjernysjenko. Arkivbild.Foto: Jung Yeon-Je/AP/TT

Ryska och belarusiska lag och idrottare förbjöds att tävla internationellt kort efter det att Ryssland inlett sin storskaliga invasion av Ukraina i februari.

I en intervju med italienska Corriere della Sera säger Thomas Bach, ordförande för Internationella olympiska kommittén (IOK), att den stängda dörren till tävlingar kan öppnas igen.

Annons

– Det handlar inte om att nödvändigtvis ha Ryssland tillbaka, sade Bach, som var i Rom för att besöka den tillträdande italienska premiärministern Giorgia Meloni.

– Det handlar om att få idrottare med ryskt pass som inte stödjer kriget tillbaka till tävlingarna.

"Är patrioter"

Den ryska statliga nyhetsbyrån Tass rapporterar att landets vice premiärminister Dmitrij Tjernysjenko reagerat på uttalandet.

– Ryska idrottare är patrioter och säljer inte sitt hemland, säger Tjernysjenko som också är KHL-ordförande och som ledde organisationskommittén i OS i Sotji 2014.

Den ryske idrottsministern Oleg Matytsin säger att Bachs uttalanden "strider mot olympiska principer" och att internationell idrott "inte kommer att kunna utvecklas framgångsrikt utan Ryssland".

Stanislav Pozdnjakov, ordförande för Ryska olympiska kommittén (ROK), påstår att Bachs förslag tvingar ryska idrottare att "bryta mot lagarna i sitt land och mot den olympiska stadgan."

– Ryska idrottare bjuds in att byta sin nationella tillhörighet och sin medborgerliga ställning mot den förödmjukande neutrala statusen för att kunna prestera på den internationella arenan, säger han enligt Inside the games.

Öppet brev från SOK

Bachs uttalande kommer efter en tid då flera internationella förbund signalerat en öppnare attityd mot ryska och belarusiska idrottare i internationella sammanhang.

Svenska olympiska kommittén (SOK) publicerade förra veckan ett öppet brev på sin hemsida, där det bland annat står:

"De nordiska idrottsorganisationerna vill hålla fast vid nuvarande restriktioner om att inte låta ryska och belarusiska idrottare tävla internationellt".

Fakta: Så har idrotten reagerat på Rysslands krig i Ukraina

Efter Rysslands invasion av Ukraina i februari uppmanade Internationella olympiska kommittén (IOK), världens idrottsförbund att utestänga idrottare, ledare samt delegater från Ryssland och Belarus från internationella tävlingar.

De flesta idrottsförbund följde uppmaningen. Tennis är ett undantag. Spelare från Ryssland och Belarus har fått klartecken att spela många individuella tävlingar, men stoppas från lagtävlingarna Davis Cup och Billie Jean King Cup.

Boxningen sticker också ut. Ryssen Umar Kremlev blev nyligen omvald som ordförande i Internationella boxningsförbundet (Iba). Det är senaste utvecklingen av en lång period av händelser inom Iba, med rysk koppling, som bland annat fått IOK att hota med att kasta ut sporten från OS.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons