Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Ruud om testerna: "Som en kniv mot strupen"

Den norska tennisstjärnan Casper Ruud tycker att dopningsstraffet som Mikael Ymer fått är hårt. Ruud har själv missat två tester en gång, och blev rädd att missa ett tredje.
– Det känns som att liksom leva med en kniv mot strupen, säger Casper Ruud.
Tennis • Publicerad 18 juli 2023
Casper Ruud vid en pressträff i Båstad på tisdagen.
Casper Ruud vid en pressträff i Båstad på tisdagen.Foto: Adam Ihse/TT

Mikael Ymer har blivit avstängd i 18 månader för att han tre gånger under ett år inte varit på den plats han angivit i dopningskontrollernas vistelsesystem.

Ruud har plats nummer fyra på världsrankningen, och är toppseedad i Båstads ATP-turnering. Den 24-årige norrmannen går in i tävlingens andra omgång på onsdagen.

Annons

– Jag tycker jättesynd om Mikael. Jag känner honom väl personligen, säger Casper Ruud, vid en presskonferens i Båstad, om tisdagens stora dopningsnyhet.

En timme om dagen

Ruud konstaterar att systemet med vistelserapportering för oanmälda dopingkontroller är rättvist, men upplever också systemet som pressande.

– Vi måste skriva in en timme om dagen i systemet, tre månader i förväg.

– Du känner ibland att du lever som en sorts fånge på något sätt. För du vet att om du inte är där när de dyker upp, på den timmen under dagen, så får du problem, säger Casper Ruud.

– Det känns liksom lite tufft ibland, att inte kunna ha möjlighet att leva lite spontant då och då.

Den norska världsstjärnan berättar att han själv varit illa ute under en period, när han missat två kontroller för att han inte var på rätt plats vid rätt tid.

– Jag har fått två varningar själv en gång, och vet hur stressande det är. Det känns som att liksom leva med en kniv mot strupen, säger Casper Ruud.

Överklagan förvånade

Han är också förvånad över att Internationella tennisförbundet (ITF) valde att överklaga, när Mikael Ymer i ett tidigt skede friats av en jury med tre domare.

– Jag trodde att ITF fanns där för att försöka hjälpa spelarna, inte för att försöka överklaga så att de får strängare straff, säger Casper Ruud.

– Mikael är en spelare som spelat Grand slam-turneringar i många år nu. Och utan spelare blir det ju inga turneringar, fortsätter Ruud.

Annons

Elias Ymer, som är storebror till Mikael Ymer och näste bäste svensk på ATP-rankningen (efter Mikael), tycker att vistelserapporteringen till dopningskontrollanterna är krånglig.

– Du måste säga exakt var du sover varje natt, och uppdatera den där varje dag. Den är jättekomplicerad, säger Elias Ymer.

Han har dock inte själv varit bland de 100 bästa på ATP-rankningen, och har därmed inte haft de stränga reglerna för vistelserapportering.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons