Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Rubensson går mot strömmen: "Känns självklart"

Elin Rubensson ska ingenstans.
När den ena landslagskompisen efter den andra flyttar till Europa går 28-åringen mot strömmen och har skrivit på ett nytt fyraårskontrakt med BK Häcken.
Fotboll • Publicerad 10 april 2022
Elin Rubensson under fredagens träning på Ullevi i Göteborg inför fotbollsdamernas VM-kvalmatch mot Irland på tisdag.Foto: Adam Ihse/TT

Av de 26 spelarna i Sveriges VM-kvaltrupp är det bara åtta som spelar i damallsvenskan. Och bland de mer rutinerade rävarna i laget är det bara en som fortfarande inte har prövat vingarna i en utländsk klubb.

Och varför skulle Elin Rubensson göra det? Hon stormtrivs i Häcken, i damallsvenskan och i vardagslivet.

Annons

Att hon tidigare i veckan förlängde sitt utgående kontrakt med Häcken – det nya sträcker sig över säsongen 2025 – var i slutändan givet.

– Jag tycker att det är en väldigt spännande satsning som Häcken gör, och jag tycker att det krävs att klubbarna i Sverige satsar så mycket som de gör för att hänga på tåget som går ute i Europa, säger Elin Rubensson.

– Det kändes ganska självklart för mig att vilja vara med på det.

Omsprungen liga

För knappt 20 år sedan var den svenska högstaserien rankad som den bästa i Europa. Numera har damallsvenskan blivit omsprungen av betydligt mer penningstarka ligor i Frankrike, Tyskland, England och Spanien. Men Elin Rubensson delar inte åsikten, som ibland hörs, att man måste ut i Europa för att få tillräckligt bra matchning.

– Nej. Nu har jag skrivit fyra år med Häcken och jag vill också visa att jag vill vara delaktig i att göra damallsvenskan till en stark liga. Det är vi redan, men det krävs att klubbarna satsar, att vi spelare satsar och att sponsorerna satsar. Det krävs att alla hjälps åt, säger Rubensson.

Hon lyfter en klubb som Hammarby, som satsat rejält på sitt damlag de senaste åren, och även andra stora föreningar som börjat släppa sitt ensidiga herrfokus.

– Vi har storklubbar som har börjat sin resa underifrån, om man tittar på Malmö FF och IFK Göteborg till exempel, som har börjat i lägre divisioner men som är på väg upp. Det skulle inte förvåna mig om de storklubbarna också är uppe i finrummet om ett par år.

Viktig Hammarbyvärvning

En viktig del i marknadsföringen av damallsvenskan är också att ligan fortsätter att hålla fast vid, och locka, starka profiler, säger Rubensson. Hon själv är ett sådant exempel, vänsterbacken Jonna Andersson som i sommar lämnar Chelsea för Hammarby ett annat.

– Jag tror att det är viktigt för att visa att det går att hålla den här höga nivån hemma i Sverige. Och att vi vill vara delaktiga i att se till att damallsvenskan håller en hög nivå. Jag tror att det är jätteviktigt också för de unga spelarna som kommer upp.

Familjen är en annan anledning till att Elin Rubensson blir Häcken trogen ett bra tag till. Hon gjorde comeback både i Häcken och i landslaget förra året efter att ha blivit mamma, och Frans, 1,5 år, bidrar till beslutet att stanna.

Annons

– Det är klart att det spelar in. Jag har inte bara mig själv att tänka på som en del andra kanske har. Speciellt nu när jag har Frans. Men jag tittar ändå mest på vad som är bäst för min satsning och min fotboll, och just nu var det detta som var det bästa.

Tillbaka från skada

Hon utesluter inte att det kan bli ett utlandsäventyr i framtiden. Men för tillfället är det fullt fokus på dels Häcken, dels landslaget. Närmast på tur är tisdagens kvalmatch hemma mot Irland, där Sverige behöver en poäng för att säkra en plats i VM 2023.

Rubensson, som haft problem med en bristning i låret, följde inte med resten av landslaget till torsdagens kvalmatch borta mot Georgien (15–0). Men nu är hon sugen på att spela.

– Jag ligger bra till, jag har tränat fullt i princip hela veckan och jag körde för fullt med landslaget här i går (i fredags). Så jag känner mig redo. Vi har allt i egna händer, och det är alltid viktigt att ta sig till mästerskapen. Så det får vi hoppas att vi ska klara.

Fakta: Elin Rubensson

Född: den 11 maj 1993 (28 år) i Ystad.

Position: mittfältare i första hand, men har också spelat ytterback i både klubb- och landslag.

Moderklubb: Marieholms IS.

Elitklubbar: Ldb Malmö/Rosengård 2010–2014, Göteborg (sedan 2021 BK Häcken) 2015–.

A-landskamper/mål: 71/3.

Främsta meriter: 1 OS-silver (2016), 1 VM-brons (2019), 4 SM-guld med Ldb Malmö/Rosengård (2010, 2011, 2013, 2014), 1 SM-guld med Göteborg (2020), vann skytteligan när Sverige tog F19-EM-guld 2012.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons