Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Röstar om åldersgräns efter OS-skandalen

Konståkningens åldersgräns hamnade i fokus under OS då dopningsanklagade 15-åringen Kamila Valieva tilläts tävla vidare.
Nu ska Internationella skridskounionen rösta om att höja gränsen till 17 år.
Konståkning • Publicerad 5 juni 2022
15-åriga Kamila Valieva under OS i Peking.
15-åriga Kamila Valieva under OS i Peking.Foto: David J. Phillip/AP/TT
Josefin Taljegård under OS i Peking.
Josefin Taljegård under OS i Peking.Foto: Andreas Hillergren/TT

Ett förslag om att höja åldersgränsen för tävlande i seniorklassen från 15 till 17 år fanns redan på Internationella skridskounionens (ISU) bord när dopningsskandalen briserade i OS.

Det unga ryska stjärnskottet Kamila Valieva åkte fast för dopning med hjälp av en hjärtmedicin. Hon stängdes av men efter överklagan fick hon vara med i damernas tävling, delvis på grund av sin ringa ålder. Dopningsutredningen är ännu inte klar.

"Olika villkor"

Annons

Kritiker menar att tävlar man i seniorklassen så ska man även i dopningssammanhang bedömas som en vuxen.

– Det blev väldigt tokigt under OS med dopningsanklagelsen, att hon var för ung för att ses som ansvarig för det. Och att hade hon varit 18 eller 19 hade hon inte fått tävla. Då blir det ju konstigt när man tävlar på olika villkor inom samma klass, säger Taljegård.

ISU:s förslag om höjd åldersgräns kom dock främst till för att skydda unga konståkare från att tvingas sluta redan innan de blivit vuxna, på grund av svåra skador och ätstörningar till följd av alltför hård belastning på kroppen i unga år.

Hinner mogna

– Det har diskuterats åldersgränser många gånger genom åren och åldersgränsen har tidigare höjts från 13 till 15 år, säger Helena Rosén Andersson, ordförande i Svenska konståkningsförbundet.

– Vi ser väldigt positivt på att ISU nu lägger fram det här förslaget. Höjer du från 15 till 17 får junioridrottare den tid som de behöver för att få en tillräcklig fysisk och mental mognad. Det stämmer helt överens med vår svenska linje, vi strävar mot en långsiktig och hållbar sportslig utveckling för ett livslångt idrottande.

Under OS fick Taljegård frågan om höjd åldersgräns och svarade då att det var en svår fråga eftersom det kunde bli bättre resultat på junior-VM än på senior-VM.

– Men nu har jag reflekterat mer kring det och tycker att det är positivt med höjd åldersgräns. För jag står ju för att vi ska ha en hållbar sport och att man ska kunna hålla på länge, säger 26-åringen, en av de äldre i konståkningen.

Önskar ändrad bedömning

Hon tror dock inte att enbart en höjd åldersgräns löser problemet. Hon önskar också att bedömningssystemet förändras. De unga konståkarna är framför allt väldigt duktiga på de tekniska momenten som hopp, eftersom de inte väger så mycket och därmed lättare kan göra avancerade hopp.

– Hoppar man väldigt svåra hopp så kanske man får betalt mer än vad man egentligen presterar på den konstnärliga biten. Man får "bonuspoäng" i den konstnärliga sidan eftersom man hoppar bra, säger Taljegård.

– Jag tror att om domarsystemet ändras så fortsätter folk längre, eftersom den konstnärliga biten tar längre tid att utveckla.

Annons

Vid ISU:s kongress i Phuket i Thailand ska det tas beslut om förslaget på höjd åldersgräns. Sverige kommer att rösta för en höjd åldersgräns, men Helena Rosén Andersson vågar inte tippa hur utslaget blir.

– Det är svårt att spekulera i. Det jag kan säga är att i de diskussioner vi haft med flera länder inför kongressen är det många som stödjer förslaget. Vi hoppas att förslaget kommer att gå igenom, säger hon.

Bakgrund: Valievafallet

Den 15-åriga konståkningsstjärnan Kamila Valieva lämnar ett positivt dopningstest i samband med de ryska mästerskapen i december 2021.

I OS i Peking ledde hon det ryska laget till OS-guld. Först dagen därefter bekräftas provsvaren från december och Valieva stängs av.

Efter en överklagansprocess i Idrottens skiljedomstol Cas beslutas att Valieva får tävla vidare i OS. Cas ansåg att det skulle skada Valieva om hon inte får tävla, med tanke på hennes låga ålder och att hon inte testat positivt under OS.

Valieva påstod att hon av misstag fått i sig sin farfars hjärtmedicin.

Rysslands antidopningsorganisation Rusada har ännu inte kommit med något utslag i hennes dopningsärende.

Bakgrund: Valievafallet

Den ryska konståkningstränaren Eteri Tutberidze förändrade sporten med sin "Quad Squad" – kvadrupeltrupp. Hennes åkare är väldigt unga och kan göra kvadrupelhopp. I stort sett alla kvinnliga konståkare som kan göra kvadruplar är under 18 år. Tutberidzes åkare har ofta mycket korta karriärer. Det är inte ovanligt att de slutar redan vid 18–19 år, ibland på grund av svåra skador eller ätstörningar.

15-åriga Kamila Valieva var den första kvinnan att landa en kvadrupel i OS, hon gjorde det i lagtävlingen.

De ryska guld- och silvermedaljörerna i OS, Anna Sjtjerbakova och Alexandra Trusova, var 17 år under Peking-OS och har varit världsstjärnor sedan tidiga tonåren.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons