Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Montler vann Diamond League-final: "Underbart"

Thobias Montler vann herrarnas längdhopp på 8,17 meter vid Diamond Leagues finalgala i Zürich och blev första svensk på två år att ta hem en pokal i friidrottscirkusens säsongsavslutande tävling.
Friidrott • Publicerad 8 september 2021
Thobias Montler blev första svensk sedan 2019 att vinna en finaltävling i Diamond League.
Thobias Montler blev första svensk sedan 2019 att vinna en finaltävling i Diamond League.Foto: Ennio Leanza/AP/TT

Att en svensk vinner i den avslutande Diamond League-tävlingen hör inte till vanligheterna. Före onsdagskvällens tävlingar på torget Sechseläutenplatz i Zürich hade det inte hänt på två år, då Daniel Ståhl 2019 vann diskustävlingen i Bryssel.

Men när Ståhl tävlar i Zürich under torsdagen är han inte längre den senaste svensken att ha vunnit i en DL-final.

Annons

I stället är det Thobias Montler som vann herrarnas längdtävling på 8,17 meter.

Ytterligare svenska pallplatser

Redan efter ett hopp på 8,15 i den femte och näst sista omgången hade 25-åringen säkrat segern. Men den svenske OS-sjuan utökade med två centimeter i sitt sista hopp och vann med tre centimeter före tvåan Steffin McCarter, USA, och 18 centimeter före trean Ruswahl Samaai, Sydafrika.

– Det känns underbart, det var detta som var målet. Det känns otroligt. I efterhand känns det extra skönt att det var en riktig fajt om det, säger Thobias Montler till SVT.

Friidrottssvenskarna hade överlag en fin kväll i den första av två tävlingsdagar i Zürich. Khaddi Sagnia var länge i ledning i damernas längdtävling men slutade till slut tvåa på 6,83 meter. 13 centimeter bakom Ivana Spanovic, Serbien, som vann på 6,96.

"Jävligt gött"

– Det här visar verkligen gott inför framtiden. Jävligt gött, säger Khaddi Sagnia till SVT.

Fanny Roos slutade på tredje plats i damernas kultävling.

Roos, som haft en fin säsong då hon satt svenskt rekord flera gånger, kom inte upp i sin högstanivå och stötte som längst 18,75 meter – över en halvmeter från hennes svenska rekord på 19,34.

Maggie Ewen, USA, vann på 19,41 och Auriol Dongmo, Portugal, blev tvåa på 18,86.

På torsdagen fortsätter DL-finalgalan på Letzigrundstadion, då med bland andra OS-guldmedaljörerna Armand Duplantis, stavhopp, och Daniel Ståhl, diskus.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons