Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Eriksson lämnar RF: "Saknar fortfarande rollator"

I maj har Björn Eriksson, 76, gjort sitt.
Då lämnar Riksidrottsförbundets ordförande sitt uppdrag.
Idrott • Publicerad 14 oktober 2022
Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson väljer att avsluta sin tid i styrelsen. Arkivbild.
Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson väljer att avsluta sin tid i styrelsen. Arkivbild.Foto: Noella Johansson/AP/TT

Riksidrottsförbundets (RF) ordförande (även i Riksidrottsstyrelsen, RS) Björn Eriksson, 76, väljer att avsluta sin tid i styrelsen.

När 76-åringens mandat löper ut i maj 2023 lämnar han över stafettpinnen till någon annan, efter tolv år i RS varav åtta som dess ordförande.

Annons

– Jag saknar fortfarande rollator och energin är det absolut inget fel på. Jag tycker det känns tämligen naturligt, men inte beroende på att jag stapplar fram, säger han.

Många utmaningar

TT: Hur vill du summera dina år på RF?

– Ett jättekul jobb, jag tycker att vi har kommit ut och klarat oss hyggligt när vi försökt ta oss igenom pandemier och annat. Det finns massa utmaningar kvar, det är inget avslutat jobb.

TT: Vad för utmaningar?

– Det är väldigt många som har att göra med att klara såren efter pandemin, jag tycker inte vi är klara där om vi tittar på det långsiktigt. Jag tycker det här med platser att utöva idrott på, där finns det mycket att göra. Det finns mycket att göra i de utsatta områdena och mycket att göra mellan de stora och små förbunden.

TT: Är du nöjd med ditt arbete?

– Nöjda människor är väldigt farliga, man är nöjd i meningen att det var kul och att man tycker man har gjort en del, men inte nöjd som i att bygget är avslutat.

Det vill han se hos sin efterträdare

TT: Vad är du mest nöjd med kontra minst?

– Det jag är mest nöjd med är att jag tycker att idrotten är en väldigt stor folkrörelse som tar sin plats och blir lyssnad på. Folkrörelsen har klivit in när politiken har sviktat lite. Till exempel de ensamkommande flyktingbarnen och vad man gjorde 2015, pandemin och vad man gjorde med den, även den här hanteringen kring Ukraina. Att hjälpa människor, det är jag mest stolt över.

– Det jag kanske vill skicka ett varningens ord för är just det där att när vi har en hygglig position att vi inte får låta debatt övergå till gnölande och gnällande emellan oss, utan att idrottsrörelsen håller ihop som en samlad kraft. Ibland tror jag man tänker lite för mycket på vad som är bra för sitt specialförbund och för lite på vad som är bra för idrottsrörelsen.

Annons

Eriksson är tydlig med vad han vill se hos sin efterträdare som utses i maj.

– Jag vill se någon som orkar driva på och som vågar ta fajter, som inte viker ner sig. Jag har väl ibland fått kritik genom åren att jag tar för mycket plats, men jag tror att RF:s ordförande ska ta mycket plats.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons