Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Reinfeldt: "Bojkott som metod är överskattad"

Tidigare statsministern Fredrik Reinfeldt kan bli ny ordförande i Svenska fotbollförbundet.
Han vill att svensk fotboll ska vara en stark röst för mänskliga rättigheter, men ser inte bojkott av mästerskap som en väg för att nå påverkan.
– Bojkott som metod är överskattad, säger han.
Fotboll • Publicerad 15 februari 2023
Fredrik Reinfeldt föreslås bli ny ordförande i Svenska Fotbollförbundet och ses här på en pressträff.
Fredrik Reinfeldt föreslås bli ny ordförande i Svenska Fotbollförbundet och ses här på en pressträff.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Den tidigare statsministern (2006–2014) och Moderatledaren (2003–2015) Fredrik Reinfeldt har ingen ledarbakgrund inom svensk fotboll och när han mötte pressen som valberedningens huvudkandidat till ordförandeposten i Svenska fotbollförbundet framhöll han sin politikerbakgrund.

– Jag har varit ordförande i princip oavbrutet i 35 år. På lokal nivå, i distrikt, på nationell nivå och internationellt. Jag har verkligen tränat på att vara ordförande. Och det enskilt viktigaste de här 35 åren har lärt mig är att en ordförande ska ena, föra samman, inte splittra, säger 57-åringen.

Fotbollen har en samhällsnytta

Annons

När han valdes som partiledare för Moderaterna 2003 gick det odramatiskt till. Frågan är hur det blir på fotbollens förbundsmöte den 25 mars. Trots att valberedningen har pekat på Reinfeldt finns det fortsatt fyra motkandidater.

TT: Finns det en splittring i svensk fotboll och i sådana fall, om du blir vald, hur kan man ena?

– Eller finns det stort intresse i svensk fotboll för de uppdrag som finns? säger Reinfeldt och hänvisar frågor om övriga kandidater till valberedningen.

Reinfeldt lyfte under pressträffen fram att han är lockad av fotbollens samhällsnytta och att det går att lyckas i svensk fotboll oavsett exempelvis socioekonomisk bakgrund.

– Dörrar som kan vara stängda på andra håll öppnar sig för många på fotbollsplanen, säger han.

Han framhöll att svensk fotboll ska vara en starkt röst för exempelvis mänskliga fri- och rättigheter, mångfald och rätten att älska vem man vill.

"Vill se global fotboll"

– Det är särskilt viktigt att säga i dessa tidevarv där det blåser auktoritära strömningar över världen, säger Reinfeldt.

Han anser dock inte att Sverige ska bojkotta evenemang som avgörs i eventuella tvivelaktiga stater.

– Det är inte min utgångspunkt att vi ska bojkotta. Jag tycker att bojkott som metod är överskattad. Jag tror mer på att vara på plats och påverka, säger Reinfeldt och fortsätter:

– Jag vill se global fotboll. Jag vill inte att det blir fotboll för några eller fotboll för dem vi gillar. Jag tror inte att vi gör fotbollen en tjänst och jag tror att vi förlorar väg till inflytande, men jag är helt medveten om att det inte är en enkel position givet hur världen ser ut. Det är jag helt övertygad om att en ny ordförande kommer att få ägna hel del tid åt.

"Skam den som ger sig"

Annons

Han ville inte svara på hur han ser på att omstridde Gianni Infantino senare i vår kan bli omvald som ordförande i Fifa (Internationella fotbollsförbundet).

– Där tänker jag passa lite av det enkla skälet att jag inte är vald ännu.

Reinfeldt är uttalad supporter till Djurgården och hösten 2020 försökte han bli invald i fotbollsklubbens styrelse, men fick nobben av årsmötet.

TT: Du tror att det går bättre nu?

– Skam den som ger sig, säger Fredrik Reinfeldt.

Fakta: Så väljs en ny förbundsordförande

På förbundsmötet den 25 mars ska en ny ordförande väljas i Svenska fotbollförbundet efter avgående Karl-Erik Nilsson.

Totalt uppgår antalet röster vid förbundsmötet till 259. Röstberättigade är distriktsförbunden och elitklubbarna i allsvenskan, superettan, damallsvenskan och elitettan.

De 24 distriktsförbunden har sammanlagt 172 röster. Tre röster per distrikt och sedan 100 tilläggsröster som fördelas proportionerligt efter hur många klubbar distrikten har. Exempelvis är Stockholms fotbollförbund störst och har 15 extraröster. Näst störst är Skåne, som har 12 extraröster.

Föreningarna i herr- och damallsvenskan har två röster vardera, medan föreningarna i superettan (herr) och elitettan (dam) har en röst vardera.

Elitklubbarna har sammanlagt 87 röster – Utsiktens BK (superettan) och Linköpings FC (damallsvenskan) har ingen rösträtt med anledning av för sent inbetald årsavgift.

Vid en omröstning om vem som ska bli ordförande krävs det att personen som ska bli vald stöds av en absolut majoritet av de avlagda rösterna – det vill säga hälften av rösterna plus en.

Om ingen person når absolut majoritet sker en andra omröstning och då krävs det enkel majoritet – det vill säga flest erhållna röster – för att bli vald.

Om en andra omröstning slutar oavgjord ska en tredje omröstning ske, återigen gäller enkel majoritet för att bli vald.

Är det oavgjort även efter en tredje omröstning blir det lottdragning om vem som blir ordförande.

Källa: Svenska fotbollförbundet

Fakta: Kandidaterna

Ursprungligen var åtta kandidater nominerade till ny ordförande i Svenska fotbollförbundet. Den 17 januari meddelades vilka valberedningen ser som sina tre huvudkandidater.

Den 15 februari förslog valberedningen sin slutkandidat. Valet sker den 25 mars på förbundsmötet.

Valberedningens slutkandidat:

+ Fredrik Reinfeldt, konsult, tidigare statsminister (M). Nominerad av Brommapojkarna.

Kandidater som inte meddelat att de avbrutit sin kandidatur:

+ Lars-Christer Olsson, tidigare generalsekreterare i Europeiska fotbollsförbundet och före detta ordförande i Svensk elitfotboll. Var en av valberedningens tre huvudkandidater. Nominerad av Västerbottens FF.

+ Jens T Andersson, övergripande landslagschef på SvFF. Nominerad av BK Häcken.

+ Caroline Waldheim, hållbarhetschef på SvFF. Nominerad av Jämtland/Härjedalens FF och Smålands FF.

+ Tommy Andersson, ordförande i Blekinge fotbollsförbund. Nominerad av Norrbottens FF.

Tidigare kandidater:

+ Hélène Barnekow, tidigare vd för Microsoft Sverige och Telia Sverige. Var tidigare en av valberedningens huvudkandidater. Nominerad av Skånes FF.

+ Birger Jonsson, ordförande i Västmanlands fotbollsförbund. Var nominerad av Västmanlands FF.

+ Annika Grälls, ordförande i Elitfotboll dam. Var nominerad av Södermanlands FF.

Källor: Svenska fotbollförbundet, Fotbollskanalen, Aftonbladet.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons