Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Verstappen världsmästare efter kaoset: "Galet"

Det regnade rejält när formel-1 loppet i Japan på berömda Suzuka skulle avgöras.
Red Bulls Max Verstappen var snabbast i ovädret, vann loppet och även världsmästartiteln – efter stor förvirring.
Formel-1 • Publicerad 9 oktober 2022
Red Bull-föraren Max Verstappen har framgångsrikt försvarat sin VM-titel efter seger på Suzuka.
Red Bull-föraren Max Verstappen har framgångsrikt försvarat sin VM-titel efter seger på Suzuka.Foto: Eugene Hoshiko/AP/TT

Max Verstappen har försvarat sin VM-titel i formel 1. Efter att ha vunnit på Suzuka är har han nu vunnit mästerskapet, trots att fyra lopp återstår.

Japans grand prix hann knappt börja innan det stoppades. Redan efter tre varv avbröts loppet då det började regna kraftigt.

Annons

F1 har inte körts på Suzuka sedan 2019, innan pandemin startade. Red Bulls Max Verstappen var snabbast i kvalet och startade i pole position. Därefter följde Ferrari-duon Charles Leclerc och Carlos Sainz.

Sainz hann dock knappt i väg innan han fick vattenplaning, vilket ledde till att AlphaTauris Pierre Gasly körde in i en reklamskylt. Gasly fick därför åka in i depån och byta sin framvinge. När han väl var ute på banan igen för att ansluta till fältet, körde han nästan in i ett bärgningsfordon. Röd flagg kom upp och loppet avbröts.

Skarp kritik mot F1

Under avbrottet riktade McLaren-föraren Lando Norris hård kritik mot organisationen.

"Vad i helvete. Hur kunde det här hända!? Vi förlorade ett liv i den här situationen för ett par år sedan. Vi riskerar våra liv, speciellt i dessa förhållanden. Vi vill köra. Men detta... Oacceptabelt", skriver han på Twitter.

Efter nära två timmar kunde loppet återupptas, då bakom säkerhetsbil. Förarna fick därefter chansen att köra för fullt i 40 minuter. Den nedkortade körtiden innebar att man inte delade ut fulla poäng och Verstappens chans att säkra VM-titeln redan denna helg såg ut att vara borta.

Försvarade VM-titeln

Trodde alla. En färsk ändring av regelverket innebar att fulla poäng ändå kunde delas ut då loppet enbart pausades och aldrig avbröts helt, rapporterar F1-journalisten Will Buxton.

Seger och snabbaste varv skulle därför räcka för att Verstappen skulle försvara sin titel.

Verstappen gjorde sitt och gick in först i mål, följd av Leclerc och stallkamraten Sergio Perez. Men Leclerc ansågs ha försvarat sig olagligt efter ett misstag i sista kurvan och fick ett tidstillägg på fem sekunder. Perez blev ny tvåa och saken var klar: Verstappen hade vunnit världsmästerskapet för andra året i rad.

"Ännu vackrare"

– Det är galet. Väldigt blandade känslor så klart efter att först ha vunnit loppet. Vilket år vi har haft, det varit otroligt. Det hade jag aldrig kunnat föreställa mig, säger nederländaren efteråt och beskriver skillnaden mellan den första och andra titeln:

– Den första är mer känslosam, men den andra är ännu vackrare.

Annons

Nästa lopp är om två veckor när USA:s grand prix ska köras i Austin, Texas.

Fakta: Återstoden av F1-säsongen 2022

+ United States Circuit of the Americas, Austin, USA, 23 oktober.

+ Autódromo Hermanos Rodríguez, Mexiko City, Mexiko, 30 oktober.

+ Brazil Interlagos Circuit, São Paulo, Brasilien, 13 november.

+ United Arab Emirates Yas Marina Circuit, Abu Dhabi, Förenade Arabemiraten, 20 november.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons