Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

RF saknar insatser i regeringens budget

Regeringen föreslår drygt 2 miljarder i stöd till svensk idrott i sin budget.
Riksidrottsförbundet (RF) saknar däremot insatser som ska bidra till att idrottsrörelsen återhämtar sig långsiktigt efter coronapandemin och pengar till fler anläggningar.
Idrott • Publicerad 8 november 2022
RF tycker att regeringen borde göra mer för att lösa anläggningsbristen i Sverige. Arkivbild.
RF tycker att regeringen borde göra mer för att lösa anläggningsbristen i Sverige. Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson/TT

Regeringen har presenterat sin budgetproposition för 2023. Det totala stödet till idrotten i budgeten uppgår till 2,092 miljarder kronor. Det ger ett tillskott till idrotten på 125 miljoner kronor för 2023 och 150 miljoner för 2024 och 2025, enligt Riksidrottsförbundet (RF).

Regeringen satsar bland annat på unga och äldre samt idrott i utsatta områden, vilket stått klart sedan tidigare.

"Viktig funktion"

Annons

"Att stärka idrottsrörelsens närvaro i sådana områden kan ge boende en mer aktiv och meningsfull vardag. Utöver de hälsovinster och den sociala gemenskap föreningsidrotten ger för den enskilde bedömer regeringen att idrotten i sig fyller en viktig funktion i arbetet med att främja integration och i det brottsförebyggande arbete", skriver regeringen i propositionen.

RF välkomnar regeringens satsning på den svenska idrottsrörelsen. Men saknar insatser som dels ska möjliggöra en långsiktig återhämtning efter coronapandemin, men också lösa anläggningsbristen i Sverige.

Efterfrågar nationell samordnare

"Att det finns en plats att idrotta på och samlas kring är helt avgörande för att idrottsrörelsen ska ha kraft och möjlighet att verka. Utan anläggningar och utan tillgång till skog, mark och vatten uppstår inte glädjen, gemenskapen och sammanhanget som en förening skapar. Här hoppas jag att det kommer initiativ, såsom nationella samordnare i frågan, under mandatperioden", säger RF:s ordförande Björn Eriksson i ett pressmeddelande.

Ett utsatt område är en definition som används av polis och politiker. Den syftar till ett geografiskt avgränsat område med låg socioekonomiskt status och kriminell påverkan på det lokala samhället.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons