Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Lind: Idrottsstödet inte till för värvningar

Regeringens senaste stödmiljard ska gå till dem som verkligen behöver det, inte till klubbar som vill värva dyra spelare.
Det säger idrottsminister Amanda Lind (MP) gällande hur pengarna ska fördelas.
Sport • Publicerad 2 oktober 2020
Kultur- och idrottsminister Amanda Lind (MP) under fredagens presskonferens.
Kultur- och idrottsminister Amanda Lind (MP) under fredagens presskonferens.Foto: Pontus Lundahl/TT

Beslutet om fördelningen av den senaste stödmiljarden, troligen det sista stödpaketet i år, togs av regeringen på torsdagen. På fredagens presskonferens presenterade kultur- och idrottsminister Amanda Lind (MP) vad man kommit fram till.

– På samma sätt som i våras är syftet att säkra idrottens överlevnad genom krisen, särskilt med fokus på barn och unga. Men jämfört med tidigare stöd gör vi vissa justeringar, säger Amanda Lind.

95 procent till herrfotboll

Annons

En sådan justering handlar om att Riksidrottsförbundet (RF) ska ta ytterligare hänsyn till "behov och befintliga orättvisor". I slutändan är det dock RF som ansvarar för fördelningen, och på tisdag ska Riksidrottsstyrelsen träffas för att staka ut vägen vidare.

Från regeringens sida verkar det inte aktuellt att i detalj kontrollera att idrotten följer de nya uppmaningarna kring fördelningen.

– Vi i regeringen pekar bara ut de grundläggande kriterierna. Och först och främst är syftet med stödet att underlätta för idrottsrörelsen. Men vi säger också att olika förutsättningar och behov ska beaktas. Det kan se väldigt olika ut för hur mycket man har i kassan till exempel.

Inte till för värvningar

En stor diskussion har handlat om att vårens idrottsstöd på en halv miljard kronor var utformat för att i huvudsak kompensera för intäktsbortfall. För fotbollen innebar det att herrklubbarna, som generellt sett har mycket högre omsättning än damernas största föreningar, fick 95 procent av stödet till elitlagen.

När samtidigt flera herrallsvenska fotbollsklubbar fortsatte att värva spelare trots att de tagit emot coronastöd och permitterat personal, stack det i ögonen på vissa. Det tar regeringen fasta på.

Hänsyn till orättvisor

– Vi kan inte enbart titta på inkomstbortfall. Stödet är till för att hjälpa föreningar att överleva, det ska inte vara en bonus för att värva dyra spelare, säger Amanda Lind.

– Om befintliga orättvisor gör att till exempel föreningar i utsatta områden eller verksamheter inom flick- och damidrotten har sämre förutsättningar, då behöver stödet ta hänsyn till det också.

Fakta: 1,5 miljarder till idrotten

Den 20 mars beslutade regeringen om ett första stödpaket på 500 miljoner kronor till idrotten på grund av coronaviruset.

Den 21 augusti föreslog regeringen att idrotten ska få ytterligare 1 miljard kronor i stöd för andra halvåret 2020.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons