Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Protester mot saudisk sponsring av fotbolls-VM

Australien och Nya Zeeland kräver svar från Fifa om uppgifter om att Saudiarabien ska sponsra årets fotbolls-VM.
Fotboll • Publicerad 2 februari 2023
Arrangörerna vill inte att Saudiarabien sponsrar årets VM-turnering. Arkivbild.Foto: Mark Baker/AP/TT

Det är Saudiarabiens turistorgan Visit Saudi som enligt brittiska medieuppgifter är en av årets sponsorer vid damernas VM-turnering, som äger rum i sommar i Australien och Nya Zeeland.

Människorättsorganisationen Amnesty har kritiserat uppgifterna, med hänvisning till Saudiarabiens dåliga rykte när det gäller kvinnors rättigheter.

Annons

Så sent som 2017 fick kvinnor inte ens besöka arenor i landet för att se matcher.

Australiska fotbollsförbundet säger i ett uttalande att man är väldigt besviken över uppgifterna och att man inte informerats i förväg om planerna. Den nyzeeländska motsvarigheten säger att man är chockad och besviken. Organisationerna kräver skyndsamt svar av internationella fotbollsförbundet Fifa, enligt AFP.

Nya Zeelands idrottsminister Grant Robertson verkar inte heller helt nöjd med upplägget.

"När det kommer till damidrott här i Nya Zeeland har vi gjort enorma framsteg och en del av det har varit att se till att vi stärker kvinnor och flickor inom idrotten men också i livet i allmänhet. Jag skulle vilja tro att Fifa skulle förstå det också och när de funderar på sina kommersiella arrangemang tar hänsyn till det", säger han i ett uttalande enligt nyhetssajten Stuff.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons