Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Professor: "Krävs fler och bättre studier"

De svenska skidskyttarna vill kartlägga hur menstruationen påverkar åkarna.
Forskare tror att det kan vara värdefullt för elitidrottare – men man behöver också ökad kunskap om ämnet.
Skidskytte • Publicerad 6 oktober 2020
Professorn Angelica Lindén Hirschberg tror att man kan bena ut hur menstruationen påverkar träning och prestation – åtminstone individuellt – men mer forskning behövs. Arkivbild.
Professorn Angelica Lindén Hirschberg tror att man kan bena ut hur menstruationen påverkar träning och prestation – åtminstone individuellt – men mer forskning behövs. Arkivbild.Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

– Jag tror absolut att man skulle kunna bena ut det här, men det krävs fler och bättre studier, säger Angelica Lindén Hirschberg, professor i obstetrik och gynekologi vid Karolinska institutet.

Lindén Hirschberg tror inte att forskningen kan bidra med allmänna rekommendationer kring träning i förhållande till menscykeln. Kvinnan är alltför komplex, och variationerna mellan hur kvinnor påverkas under menscykeln är för stora.

Annons

Däremot, tror Hirschberg, som även är medicinsk rådgivare till Sveriges olympiska kommitté (SOK) liksom till dess internationella motsvarighet (IOK), att man kan bena ut det individuellt – och göra betydelsefulla anpassningar i träningen.

– Det tror jag absolut, inte minst gällande eliten. Att man får mer kunskap om sig själv och hur man reagerar och att man på det viset kan optimera både träning och prestation, säger hon.

"Jättepositivt"

Därför är Angelica Lindén Hirschberg positiv till att skidskyttelandslaget ska skriva ned menstruationsdata i sin träningsdagbok, för att förhoppningsvis bättre förstå hur den påverkar åkarna.

– Vi behöver ökad kunskap. Men man får inte dra alltför stora slutsatser än så länge.

Forskning om hur menstruationscykeln påverkar kvinnliga idrottares prestation finns. Men många studier på ämnet har varit små och inte tillräckligt välkontrollerade, enligt Hirschberg.

– Det vi vet är att idrottskvinnor påverkas av menscykeln och mensen. Sedan finns det en hypotes om att det skulle vara fördelaktigt att träna under en viss fas av menscykeln, men där har vi absolut inte några vetenskapliga bevis. Det behövs bättre och större studier, säger hon.

Även skaderisken påverkas av menscykeln. Här har Angelica Lindén Hirschberg och hennes tidigare doktorand Cecilia Fridén bidragit till forskningen genom en studie som visade att vältränade kvinnor har sämre balans före menstruation.

– Den påverkan syntes särskilt hos kvinnor som upplever att de har PMS, och det kan vara både fysiska och mentala symptom. Och då kan man ju spekulera i att det kan påverka skaderisken.

Större skaderisk med PMS

Resultatet från den studien stämmer väl överens med annan, liknande forskning. Mats Hammar, professor emeritus i gynekologi och obstetrik vid Linköpings universitet, var tidig när han tillsammans med gynekologen Jesper Möller-Nielsen undersökte skaderisken för fotbollsspelare under menscykeln.

– Den studien var helt ny i sitt slag när den kom (1989), säger Mats Hammar.

– Och det vi fann då på fotbollsspelare i högsta och näst högsta divisionen var att de som skattade sig som att de hade premenstruella besvär – såsom humörsvängningar, svullnad i buk eller bröst – skadade sig signifikant oftare under veckan före mens och under mensen. För de som hade p-piller suddades det här ut.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons