Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Pichler: ”Det är helt galet – en superstjärna”

Nils van der Poel pulveriserade allt motstånd.
Nytt OS-guld och nytt världsrekord – med över två sekunder.
Skridsko • Publicerad 11 februari 2022
Wolfgang Pichler och Nils van der Poel.
Wolfgang Pichler och Nils van der Poel.Foto: Pontus Lundahl/TT
Tomas Gustafsson tog två OS-guld i Calgary 1988.
Tomas Gustafsson tog två OS-guld i Calgary 1988.Foto: Ron Heflin/AP/TT

Den före detta skidskyttetränaren är i dag talangutvecklare för Sveriges olympiska kommitté, SOK – och 67-årige Pichler och van der Poel har en speciell relation.

Inför OS isolerade sig van der Poel i tyska Inzell där han tränades av den tyske demontränaren.

Annons

Efter van der Poels OS-guld på 5 000 meter sade Pichler att van der Poel kommer att bli en superstjärna som Ingemar Stenmark, Björn Borg och Magdalena Forsberg om han även tar guldet på 10 000 meter.

Det gjorde han.

"Enastående"

– Allt var enligt plan. De sista två varven är under 29 sekunder, det är helt galet. Han är en enastående idrottare – Han är en av de superstjärnor vi har i Sverige, säger Pichler som förberett champagnen.

– Den är redo, men vi har kollat på Elvira Öberg också. Hon vinner medalj (silver på sprinten i skidskytte). Jag är inte förvånad, hon är en fantastisk skidåkare.

I Calgary 1988 tog Tomas Gustafson dubbel på såväl 5 000 som 10 000 meter.

Nu är Nils van der Poel också där.

"Snyggt, Nils van der Poel"

Gustafson kan inte göra annat än att lyfta på hatten.

– Fantastiskt, det måste vara otroligt skönt att haft den resan framför sig, genomföra den och avsluta den på det här sättet – med ett världsrekord på 10 000 meter, säger Gustafson till TT.

– Det måste vara så mäktigt att kunna ha den känslan av att du bara kan mata på. Det är klart att det gör ont, men när du jobbar så märker du att varvtiderna också kommer.

TT: Hur stor är den här prestationen?

– Det är jättesvårt att säga, men när det kommer till skridsko… det är topp, riktig topp alltså. Jag tycker det här är helt magiskt, jag slog själv världsrekord 1988, det är en skön känsla att slå världsrekord och vinna samtidigt. Snyggt, Nils van der Poel, får vi väl säga.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons