Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Pehrson backar om 51-procentsregeln

Idrott • Publicerad 4 november 2022
Johan Pehrson. Arkivbild.
Johan Pehrson. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

Liberalerna öppnade för att utreda om 51-procentregeln ska bevaras eller inte.

Vilket fick Riksidrottsförbundets (RF) ordförande Björn Eriksson att kalla det för ett auktoritärt ledarskap.

Annons

Nu har Liberalernas partiledare Johan Pehrson, tillika arbetsmarknads- och integrationsminister, svarat på kritiken, och säger att frågan inte är politisk utan upp till RF att avgöra.

"Jag ser ingen anledning att överpröva RF, men ville i mitt resonemang visa förståelse för båda sidor i en ständigt pågående diskussion", skriver han på Facebook.

Bakgrunden till frågans aktualitet är en rad i Tidöavtalet, överenskommelsen mellan regeringspartierna och Sverigedemokraterna, där det står att regeringen ska inleda ett särskilt projekt för att "stärka högstaligornas konkurrenskraft i den svenska elitfotbollen och elithockeyn".

Tidigare försök att slopa 51-procentregeln – som bestämmer att medlemmarna i de idrottsföreningar som bildat aktiebolag måste äga minst 51 procent av rösterna – har konsekvent röstats ned på RF:s årsmöten.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons