Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Paco Rabanne död

Den spanska modeskaparen Paco Rabanne har avlidit, 88 år gammal, bekräftar Puig, som äger märket med hans namn.
Spanien • Publicerad 3 februari 2023
Paco Rabanne blev 88 år gammal. Arkivbild.
Paco Rabanne blev 88 år gammal. Arkivbild.Foto: Sergei Chuzakov/AP/TT
Lady Gaga bar Paco Rabanne under MTV European Music Awards 2011. Arkivbild.
Lady Gaga bar Paco Rabanne under MTV European Music Awards 2011. Arkivbild.Foto: Joel Ryan/AP/TT

"Den radikala och rebelliska andan utmärker honom: det finns bara en Rabanne. I och med hans bortgång minns vi återigen hans enorma inflytande på det samtida modet, en anda som lever kvar i modehuset som bär hans namn", säger José Manuel Albesa, ordförande för skönhets- och modeavdelningen på Puig, enligt El Mundo.

Rabanne, född Francisco Rabaneda Cuervo, dog på fredagen i sitt hem i franska Postall.

Uppmärksammade klänningar

Annons

Rabanne började sin karriär som smyckesdesigner åt stora modehus så som Givenchy, Dior och Balenciaga innan han 1966 startade sitt eget märke. Han tog med sig sin bakgrund inom smycken in i designen och hans klänningar i metall, plast och andra okonventionella material gjorde honom till ett enfant terrible i den franska modevärlden.

En av Rabannes mest kända klänningar är den gröna klänning Jane Fonda bar i filmen Barbarella 1968. 2011 designade han den uppmärksammade pappersklänning Lady Gaga bar på MTV Europe Music Awards.

"Jag har alltid haft intrycket av att vara en tidsaccelerator", skrev han i typiskt gåtfull stil för en retrospektiv utställning på Antwerpens modemuseum Momu 2016 enligt AFP.

"Att gå så långt som är rimligt för ens tid och inte ägna sig åt det sjukliga nöjet av de det som är känt, som jag ser som förfall."

Excentriska idéer

1968 påbörjades samarbetet med det katalanska parfymhuset Puig. Sedan dess har över 100 olika parfymer släppts under namnet Paco Rabanne. Puig köpte hela Paco Rabanne år 2000.

Rabannes excentriska personlighet har skapat många rubriker genom åren. Han hävdade att han levt flera liv, var 78 000 år gammal och att han varit vän med Jesus i ett tidigare liv.

Han har även förutspått att Paris skulle förstöras av att den ryska rymdstationen Mir skulle krascha i den franska huvudstaden, något han hävdade att han kunde läsa sig till i Nostradamus texter.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons