Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

På väg till rysk klubb: "Kontroversiellt"

Den norska fotbollsspelaren Mathias Normann har valt att återvända till Ryssland för att spela i en av huvudstadsklubbarna.
I nuläget riskerar han dock inte sin landslagsplats.
Fotboll • Publicerad 3 september 2022
Mathias Normann har skrivit på för en ny rysk klubb. Arkivbild.
Mathias Normann har skrivit på för en ny rysk klubb. Arkivbild.Foto: Terje Pedersen/NTB/TT

Svenska ishockeyspelare som väljer att spela i ett ryskt klubblag får inte spela i Tre kronor. Men för fotbollsspelaren Mathias Normann, som har gjort tolv landskamper för Norge, är hans nya klubbval inte något som direkt diskvalificerar honom från landslagsspel.

– Nej det är det inte, säger Norges förbundskapten Ståle Solbakken till VG.

Annons

Han påpekar dock att han nyss fått beskedet.

– Det råder ingen tvekan om att detta är kontroversiellt i den tid vi lever i nu. Det finns inte några restriktioner eller resolutioner riktade mot enskilda idrottare heller, säger han.

"Ganska enkelt val"

Den senaste säsongen har Normann spelat i engelska Norwich, på lån från ryska Rostov. Efter degraderingen till Championship blev det ingen förlängning av kontraktet och då var valet att flytta tillbaka till Ryssland på ett annat lån inte svårt.

– Det är ganska enkelt. Just nu är det den bästa sportsliga möjligheten jag har. Då slutade det med detta, säger Normann till TV 2.

Anledningen till att han själv berättar om valet är för att han vet att det kommer att kritiseras.

– Det är en sak jag har lärt mig i karriären, det är att man inte ska blanda politik och fotboll. Jag ska dit och spela fotboll och jag är nöjd med det.

"Många faktorer spelar in"

Han vill dock vara tydlig med att han fördömer Rysslands krigföring i Ukraina. I mars sade han att han "så klart inte vill tillbaka till Ryssland". Han menar nu att förutsättningarna ändrats.

– Nu är det många faktorer som spelar in som jag inte kan kontrollera. Det har funnits intresse från flera håll, men det här var den bästa sportsliga möjligheten jag hade.

Vilken klubb det handlar om är ännu inte känt.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons