Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Osaka orolig inför Tokyo-OS

De olympiska spelen i Tokyo är mindre än tre månader bort. Men den japanska allmänheten gärna ser att OS blåses av, och en av landets största idrottsidoler efterlyser mer diskussion om spelen.
OS • Publicerad 10 maj 2021
Naomi Osaka mot Karolina Muchova i Madrid förra veckan.
Naomi Osaka mot Karolina Muchova i Madrid förra veckan.Foto: Paul White/AP/TT

Den japanska regeringen förlängde i fredags de hårda coronarestriktioner som sedan slutet av april har gällt i Tokyo och ett antal andra storstadsregioner i Japan.

Samtidigt förbereder sig ett av Tokyo-OS stora affischnamn, Naomi Osaka, för Roms WTA-turnering – men även hon har delvis tankarna på de olympiska spelen, och då inte bara det sportsliga.

Annons

– Självklart vill jag att OS ska bli av, för jag är en idrottare och det här är något som jag väntat på hela livet. Men det är så många andra viktiga saker som hänt, speciellt under det senaste året, säger världstvåan på frågan om OS borde ställas in.

– Om spelen utsätter människor för risker och om de känner sig osäkra så borde det definitivt diskuteras, och det nu, säger hon vid en presskonferens i Rom.

Få vaccinerade

På måndagen publicerades en ny opinionsundersökning, där 59 procent av de tillfrågade sade att de inte ville se olympiska spel i Tokyo i sommar. Det var den tredje större japanska undersökningen på kort tid med snarlikt resultat.

Hittills har Japan bara vaccinerat 2,2 procent av sin befolkning. Vaccinationstakten beskrivs som den långsammaste bland världens rika länder även om premiärminister Yoshihide Suga har lovat att öka takten markant.

Ännu är inget sagt om den japanska allmänheten ska kunna ta sig till läktarna, det beslutet ska tas i juni, men några internationella åskådare kommer inte att få följa tävlingarna på plats.

Osaka vaccinerad

Internationella olympiska kommittén (IOK) har inte ställt krav på vaccinering för de väntade 10 000 deltagarna i spelen, men frågan är från japansk sida inte helt avgjord.

– Det kommer att komma in en massa människor i landet och de måste verkligen se till att fatta rätt beslut om vad som ska gälla, säger Naomi Osaka.

– Jag är vaccinerad. Man kan inte tvinga någon att vaccinera sig, men om man ska till OS så tycker jag att man ska göra vad som behövs för att värdlandet ska vara nöjt, det som gör folk mer bekväma och säkra.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons