Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

OS-hoppet om tunga sommaren: Allt kändes tråkigt

Coronapandemin gjorde inte bara att säsongens största mål, OS i Tokyo, försvann ur kalendern.
Perseus Karlström tappade också sin träningsgrupp under sommaren – och på kuppen försvann motivationen.
Friidrott • Publicerad 9 oktober 2020
Perseus Karlström tog brons på VM i Doha förra året. I år rensade kalendern nästan helt på tävlingar och Eskilstunagångaren har haft det tufft med motivationen. Arkivbild.
Perseus Karlström tog brons på VM i Doha förra året. I år rensade kalendern nästan helt på tävlingar och Eskilstunagångaren har haft det tufft med motivationen. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT

När coronapandemin slog till befann sig Perseus Karlström i Australien. Både tränare och träningsgrupp fanns där och allt gick som planerat framåt OS där 30-åringen är ett av de stora blågula hoppen på 20 kilometer gång.

Men allt eftersom världens länder stängde ner kom frågan om han kunde stanna allt närmare. Till slut, på grund av oron att bli fast i Australien längre än han önskade, tog han beslutet att åka tillbaka till Sverige. Sedan mitten av april har han således varit hemma i Torshälla utanför Eskilstuna.

Annons

Det funkade okej till en början.

– Då hade vi lite mål och vi testade lite nya saker med träningen. Vi la in lite testlopp och så, säger Karlström.

– Men sen började jag känna av det mer och mer, att träna själv och inte ha något träningssällskap över huvudtaget. Det var väldigt tungt och omotiverande.

"Jättetungt mentalt"

VM-bronsmedaljören från Doha i fjol var självklart inte ensam idrottare om att få kalendern rensad i och med pandemin. Många andra har trots allt kunnat träna vidare med sin lilla grupp, eller med sitt lag. För Karlström försvann även det. Som att inte det var nog fick han även ryggskott och problem med en fot.

– Allt kändes väldigt tråkigt och grått. Just då fanns det ingenting inplanerat heller och man visste inte om det skulle bli något alls. Det var jättesvårt att motivera sig när man inte hade något att sikta mot. Det var jättetungt mentalt.

Trots bristen på motivation gick han ut och gjorde det bästa av situationen. Det blev mycket alternativ träning på cykel på grund av skadeproblemen.

– Jag började köra olika segment på Strava (en träningsapp där man kan jämföra sig med andra och försöka ha bästa tiden på en viss sträcka). Det var den tävlingen jag kunde få, säger Karlström.

TT: Har du varit så omotiverad någon gång tidigare?

– Det är väl om man går tillbaka väldigt många år tillbaka när jag hade lite skador. Men annars har jag inte varit så här omotiverad på väldigt många år.

Topptid på 10 km

Vändningen kom i och med en tävling i Göteborg den 5 augusti över 10 kilometer.

Annons

Karlström lyckades trots skadeproblemen han haft vinna på tiden 39,39 – en topptid på distansen och hans snabbaste 10 kilometerslopp.

– De hade bjudit in en britt, några irländare och en norrman till tävlingen så det var ett litet men starkt startfält. Just då hade jag knappt gångat någonting, och ändå gick det väldigt bra. Det var en sporre verkligen, att även om jag inte har gångat så är jag fortfarande med och kan göra bra prestationer.

Säsongsavslutning på lördag

Då hade det också kommit upp några tävlingar framåt och förutom SM och Finnkampen har Karlström gjort en europeisk tävling i Litauen. På lördag gör han säsongens sista tävling i Tjeckien, mot tuffare motstånd än i Litauen där han vann.

Motivationen är tillbaka – skadebekymren nästan helt borta.

TT: Vad hoppas du på på lördag?

– Jag vet att det är många som ska försöka OS-kvala så det är många som siktar på att gå under 1.21 blankt. Jag har inget direkt tidsmål utan jag vill göra en bra avslutning sista fem kilometrarna, och tävla på ett mästerskapslikt sätt. Det blir målet, framför allt. Och sen självklart att vinna.

I vinter är tanken att han ska åka till Mexiko för att genomföra höghöjdsträning.

– Det blir lite annorlunda, men jag räknar med att kunna sticka i väg i slutet av november-december och vi ska försöka få ihop en träningsgrupp. Det kanske inte blir på de vanliga ställena där vi brukar vara, vi får anpassa oss och vara på något ställe där det är mindre smitta.

Fakta: Perseus Karlström

Född: 2 maj 1990 (30 år) i Stora Sundby utanför Eskilstuna.

Bor: Torshälla utanför Eskilstuna.

Meriter: VM-brons på 20 km 2019. Deltagit i ytterligare tre VM (2013, 2015 och 2017) samt i OS 2016. Vinnare av den totala världscupen 2019.

Personligt rekord på favoritdistansen 20 km: 1.18,07 (La Coruña, Spanien, 2019).

Aktuell: Gör säsongens sista tävling i Tjeckien på lördag.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons