Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Østberg tvekar om OS: "Hälsan går först"

Skidstjärnan Ingvild Flugstad Østberg har fått klartecken att tävla i världscupen igen av det norska skidförbundet. Hon har sedan i mars 2020 stoppats av hälsoskäl.
Längdskidor • Publicerad 8 november 2021
Ingvild Flugstad Østberg på en presskonferens i Oslo efter att hon fått klartecken att tävla igen.
Ingvild Flugstad Østberg på en presskonferens i Oslo efter att hon fått klartecken att tävla igen.Foto: Terje Pedersen/NTB/TT

Østberg, som har två OS-guld och ett VM-guld på meritlistan, har haft hälsoproblem de senaste åren. Hon missade stora delar av säsongen 2019-2020 och hela fjolårssäsongen eftersom hon inte uppfyllt det norska skidförbundets hälsokrav.

– Man måste få godkänt för att delta i skidlopp. Och vi kom till en punkt där vi var tvungna att kolla status. Den var så pass positiv att jag kan vara med och tävla igen. Det är kul, säger Østberg.

Inte med på lägret

Annons

Precis som det svenska landslaget har Norge laddat inför säsongen på hög höjd, i italienska Livigno. Där var dock inte Østberg med, men nu bedöms hon frisk nog att tävla på högsta internationella nivå.

– Det känns såklart väldigt bra. Det är länge sedan jag var med i laget och på skidlopp. Det känns kanske längre än vad det är, säger hon.

Med knappt tre månader kvar till OS i Peking, är det ont om tid för en tävlingsovan åkare att slå sig in i den norska truppen, men Østberg tror att hon kommer att stå på startlinjen i Kina i februari.

– Det är fortfarande långt till OS. Självklart hägrar det där framme, men hälsan går först.

"Har inte varit helt optimal"

Østberg kommer, som det ser ut nu, inte att vara med på de nationella tävlingarna i Beitostølen om knappt två veckor. Fokus ligger på världscuppremiären i Ruka, sista helgen i november.

30-åringen gör comeback just när hälsoproblem inom norsk skidåkning är under lupp. För några veckor sedan avslöjade Dagbladet att ätstörningar och kroppshets varit ett utbrett problem i landslaget på 1980-talet.

Och just näringsintag har varit problemet för Østberg.

– Näringsbalansen mellan mat och träning har inte varit helt optimal. Nu har situationen vänt och då finns det anledning att ta nästa steg, som är längdskidåkning, säger landslagsläkaren Øystein Andersen till TV2.

"Vår största utmaning"

Den svenske, före detta landslagsläkaren, Per "Pliggen" Andersson sade tidigare i höstas att just problem att balansera kost, träning och återhämtning är ett bekymmer även i Sverige.

– Detta är vår största utmaning inom uthållighetssidan nu. Framför allt bland tjejer. Här finns också en tystnadskultur, vilket är förödande, sade han i september.

Frida Karlsson har tidigare stoppats från tävling efter att hon, likt Østberg, inte levt upp till hälsokraven.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons