Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Ödesveckor avgör OS-hjältarnas framtid

Säsongen är över.
Under kommande veckor får vi svar på hur curlinglag Edins framtid ser ut.
Curling • Publicerad 10 maj 2022
Niklas Edin. Arkivbild.
Niklas Edin. Arkivbild.Foto: John Locher/AP/TT

36-åringen är nyligen hemkommen till Karlstad efter en grand slam-turnering i Kanada som slutade med semifinalförlust.

Nu kan han pusta ut, men inte allt för länge.

Annons

För de närmaste veckorna måste skippern Niklas Edin och de övriga i Lag Edin bestämma sig för om de ska fortsätta satsningen eller inte.

– Vi har ett par veckor på oss och om vi fortsätter i fyra år måste vi ha en grundplan, schema och göra en budget och så vidare – och så möten med SOK (Sveriges olympiska kommitté). Det är ganska snabba ryck, vi måste vara ganska rappa med det, säger han.

Fyra år eller inget

Tankarna kring att fortsätta med satsningen eller inte har funnits med ett bra tag.

– Vi har funderat på det väldigt länge, vi har väl allihop en väldigt bra bild av det. Det luriga är väl att komma överens hela truppen exakt hur det ska se ut, om alla är beredda att lägga heltid i fyra år till, det är lite det som krävs.

– Tre av oss har ändå blivit över 30, det är inte givet att man bara ska lägga allt annat åt sidan i fyra år till. Det kommer nog krävas att alla fyra är på väldigt lika nivå vad det gäller satsningsmängd, men kommer vi överens om alla de bitarna är det nog bara att köra på tror jag. Men det är ingen idé att köra ett, två eller tre år. Det är fyra år till, eller så kör vi nog inte alls.

TT: Hur är din egen magkänsla? Vill du fortsätta eller känner du dig klar?

– Jag känner att jag vill fortsätta, helt klart. Vi har väl egentligen uppnått det vi kunde drömma om, samtidigt tror jag att vi har ganska många år kvar i toppen, om vi vill. Och då kanske det kan bli lite roligare till och med. Pressen på resultat kanske släpper lite grann.

Kan inte säga bu eller bä

Edin fortsätter:

– Vi har väl egentligen precis kommit in i vår karriärspeak i och med att det krävs ganska mycket rutin och erfarenhet i curling. I sex, sju, åtta år framåt kommer vi att ha vår peak eller våra bästa chanser att få ut max av vår curling.

– Jag kan inte säga varken bu eller bä för lagets sida, men jag tror att alla är väldigt sugna på att fortsätta nu när det gått så bra.

Annons

Säsongen som var, med både OS- och VM-guld vilket Lag Edin var det första laget på herrsidan att lyckas med, kommer Niklas Edin däremot att blicka tillbaka på. Länge.

– Det har varit fantastiskt naturligtvis, avslutar Edin.

Fakta: Niklas Edin

Ålder: 36.

Meriter: 1 OS-guld (Peking 2022), 6 VM-guld (Victoria 2013, Halifax 2015, Las Vegas 2018, Lethbridge 2019, Calgary 2021, Las Vegas 2022), 7 EM-guld (Aberdeen 2009, Karlstad 2012, Champéry 2014, Esbjerg 2015, Renfrewshire 2016, Sankt Gallen 2017, Helsingborg 2019), 1 OS-silver, 1 VM-silver, 3 EM-silver, 1 OS-brons, 2 VM-brons.

Aktuell: Precis avslutat säsongen, som bland annat innehöll såväl OS-guld som VM-guld.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons