Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Öbergs miljonsuccé: "Tjänar pengar på min idrott"

Snart har fyra år gått sedan skidskytten Hanna Öberg slog igenom med OS-guld i Pyeongchang.
Nu har hon skaffat sig en trygg ekonomisk grund, vilket också innebär ett lugn på tävlingsarenan:
Skidskytte • Publicerad 9 december 2021
Hanna Öberg har skaffat sig en trygg ekonomisk grund sedan hon slog igenom för snart fyra år sedan. Bland annat genom prispengar. Helgens seger i Östersund gav 154|000 kronor.
Hanna Öberg har skaffat sig en trygg ekonomisk grund sedan hon slog igenom för snart fyra år sedan. Bland annat genom prispengar. Helgens seger i Östersund gav 154|000 kronor.Foto: Anders Wiklund/TT

Efter OS-genombrottet 2018, som innebar ett guld och ett silver, har hon dessutom tagit ett VM-guld, två VM-silver och fyra VM-brons, samt fem individuella världscupsegrar. Det har gjort henne till en attraktiv samarbetspartner för sponsorer.

Hennes manager Olle Håkansson har gjort jobbet för att trygga Hanna Öberg ekonomiskt, vilket är en viktig förutsättning för att hon kan fortsätta vara bra skidskytt.

Annons

Enligt sajten ”Alla bolag” har företaget Hanna Öberg AB ökat omsättningen från 4,2 miljoner 2019 till 5,0 miljoner verksamhetsåret 2020. Där visar också att summan för tillgångar 2020 var 6,9 miljoner. Mycket talar för att utvecklingen har varit fortsatt positiv sedan dess.

– Jag tjänar pengar på min idrott. Jag är inte orolig för min ekonomi som det är just nu, säger Hanna Öberg.

TT: Är du på väg att bli ekonomisk oberoende efter karriären?

– Det är svårt att säga. Jag vet inte riktigt hur mycket jag ska ha för att klara mig, svarar Hanna Öberg och skrattar stort och hjärtligt.

"Stor skillnad"

Hon tillägger sedan:

– Det är svårt att veta vad jag vill göra efter karriären, men just nu är jag inte ekonomiskt oberoende efter karriären.

Hon berättar om den stora skillnaden i dag, jämfört med för fyra år sedan när hon åkte till OS i Pyeongchang:

– Ekonomiskt är det en stor skillnad jämfört med för fyra år sedan, absolut. Det är mycket mer nu runt omkring att vara elitidrottare, media och sponsorsamarbeten.

Jämförelse med Kalla

Torbjörn Nordvall, som är pressagent för Hanna Öberg och Charlotte Kalla, vittnar om att sponsorintresset ökar för Hanna Öberg och gör en annan intressant jämförelse mellan de två stjärnorna:

– Det kommer mer frågor till Charlotte (Kalla) från skolor, unga företagare och näringslivsmänniskor och stora företag, som vill att hon ska prata inför ledarskapsträffar, säger han.

Annons

– Hon har en bredare förfrågan. Men Hanna Öberg får mer förfrågningar från internationell och utländsk media jämfört med Charlotte. Det vittnar om att hon är stor internationellt.

Nordvall betonar också att Kalla är äldre och har kommit längre i karriären jämfört med Öberg. Det är en förklaring till varför Kalla i dag är större än Öberg på sponsormarkanden.

– Men Hanna Öberg och skidskyttarna har tagit sjumilakliv framåt, säger han.

Världscupsäsongen inleddes starkt av Öberg i Östersund då hon vann sprinten och därmed håvade in motsvarande 154 000 kronor. Nu väntar tävlingar i österrikiska Hochfilzen, och Öberg tror och hoppas att formen är intakt.

– Jag fick ju bra svar i Östersund, och jag tror att det kommer att hålla i sig. Det finns inget som tyder på något annat, säger hon på en presskonferens.

Fakta: Hanna Öberg

Född: 2 november 1995.

Från: Svensbyn utanför Piteå.

Bor: Östersund.

Klubb: Piteå skidskytteklubb.

Familj: Mamma Viktoria, pappa Tomas och syster Elvira (också landslagsåkare).

Främsta meriter: VM 2021: Silver i distans, brons i mixedstafett, brons i singelmixedstafett. VM 2020: Brons i masstart. VM 2019: Guld i distans, silver i damernas stafett och brons i singelmixedstafett. OS 2018: Guld i distans och silver i damernas stafett. Totalt fyra individuella segrar i världscupen och ytterligare nio individuella pallplatser.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons