Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Öberg ger upp titelkampen – kan avstå hemmalopp

Elvira Öberg har gett upp kampen om världscuptiteln i skidskytte.
Cuptvåan har inte fått tillbaka formen efter VM-förkylningen och står kanske över första loppet i Östersund.
– Känns kroppen som förra helgen är det ingen idé att köra distansen, säger hon till TT.
Skidskytte • Publicerad 8 mars 2023
Elvira Öberg under VM, där hon blev förkyld.
Elvira Öberg under VM, där hon blev förkyld.Foto: Anders Wiklund/TT

VM i Oberhof blev inte som 24-åringen tänkt sig då en förkylning gjorde att hon missade fyra lopp. Men hon sade då, efter att ha avstått den avslutande masstarten, att hon såg fram emot att kämpa för världscuptiteln.

Men så kom hon till världscupomstarten i Nove Mesto i förra veckan och blev 63:a i sprinten och fick därmed inte köra jaktstarten.

Annons

Nu erkänner Öberg att hon är bekymrad.

– Det är klart att jag är det. Det är ganska långt ifrån hur jag vill att kroppen ska svara. Vi ska köra lite upptakt idag och se hur kroppen känns och ta beslut hur vi gör i morgon. För om kroppen känns som förra helgen är det ingen idé att köra någon distans. Tyvärr är det så, säger hon.

– Den totala världscupen blir svår att ta oavsett. Då finns det bara risk för att gräva gropen djupare om vi tar onödigt dåliga beslut. Vi har kommit fram till att jag verkligen ska lyssna på kroppen och inte göra något dumt.

Lyckats acceptera

Fransyskan Julia Simon leder världscupen på 893 poäng, Elvira Öberg är tvåa på 735 och italienskan Lisa Vittozzi skuggar på 720.

Med torsdagens distans återstår det fem individuella världscuptävlingar den här säsongen. Öberg behöver göra topplopp och Simon mindre bra lopp om svenskan ska kunna ta hem cuptiteln den här säsongen.

TT: Du har räknat bort cupen?

– Det har jag väl litegrann fått lov att göra. Det är långt upp så om ingenting anmärkningsvärt händer kommer det bli extremt svårt. Jag har lyckats acceptera det, trots att det varit tufft, att det som jag hade siktet på när VM blev lite förstört kanske inte heller går vägen, säger hon.

– Men jag känner att jag är i början på min karriär och sa inför säsongen att målet är att stabilisera mig på den här höga nivån och jag har många år på mig att ta hem den där totalen.

"Göra mig själv rättvisa"

Öberg slog igenom förra säsongen då hon kom tvåa i totala världscupen och även tog två individuella OS-silver.

Elvira Öberg berättar att det som nu gör att hon tvekar inför i alla fall distansloppet under Östersundsveckan är att kroppen inte svarar när hon försöker att ta i i skidåkningen.

Annons

– En procent hit eller dit gör en väldigt stor skillnad och när man ska tävla på högsta världsnivå räcker det inte att kroppen bara är 90 procent. Jag vill inte ställa mig på start bara för att ta mig runt, jag vill kunna göra mig själv rättvisa och känna att jag gör bra prestationer.

Fakta: Elvira Öberg

Född: den 26 februari 1999 (24 år), uppvuxen i Svensbyn utanför Piteå.

Klubb: Piteå skidskytteklubb

Främsta meriter: OS-guld i stafett 2022, OS-silver i både sprint och jaktstart 2022. VM-brons i stafett 2023. Sju individuella världscupsegrar, fyra i lag. Ytterligare sju pallplatser individuellt, sex i lag. Tvåa i världscupen totalt säsongen 2021–22, ligger tvåa säsongen 2022–23.

Fakta: Återstående världscupprogram

+ Östersund

9 mars: Distans, damer 15 km (13.15), herrar 20 km (16.20).

11 mars: Stafett, damer 4x6 km (14.00), herrar 4x7,5 km (16.30).

12 mars: Masstart, damer 12,5 km (13.00), herrar 15 km (16.00).

+ Oslo

16 mars: Sprint, herrar 10 km (15.15).

17 mars: Sprint, damer 7,5 km (15.20).

18 mars: Jaktstart, herrar 12,5 km (12.45), damer 10 km (15.10).

19 mars: Masstart, herrar 15 km (12.50), damer 12,5 km (15.10).

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons