Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Rekord-Axelina: "Himla skön känsla"

19,54. Så lyder det nya svenska rekordet i kula som sattes av kulstötaren Axelina Johansson under en collegetävling i USA under natten mot söndag.
Friidrott • Publicerad 14 maj 2023
Kulstötaren Axelina Johansson har stött ett nytt svenskt rekord i kula. Arkivbild.Foto: Christine Olsson/TT

Stöten kom i sista omgången i Big Ten Championships i Bloomington, Indiana, USA. Det nya rekordet är tolv centimeter längre än Fanny Roos tidigare svenska rekord på 19,42 från förra året.

– Tävlingen kändes bra! Jag öppnade med 19,37, superlätt. Tredje stöten mätte 19,29 men den missade jag i avslutet, så jag visste att om jag bara höll tekniken så skulle det flyga långt, säger Axelina Johansson till Svenska Friidrottsförbundets sajt.

Annons

Och i den sjätte stöten fick hon allt att stämma.

– Då kunde jag kombinera bra teknik med mycket adrenalin och då bara stack kulan. Det är en sån himla skön känsla när man känner att det är en lång stöt. Det känns så lätt! När kulan landade såg jag att det var långt och blev superglad!

Stöten är den näst längsta i världen hittills i år och den tredje längsta stöten i den amerikanska collegesportens historia, enligt Svenska Friidrottsförbundet.

Redan i slutet av april putsade hon sitt eget personbästa, då hon stötte 18,72 meter i en internationell tävling i Des Moines, USA. I vintras satte hon även svenskt inomhusrekord, då hon stötte 19,30 i en annan tävling i USA.

Världsrekordet i kula för damer har varit samma i över 35 år. Det ligger på 22,63 meter och innehas av Natalja Lisovskaja, som då tävlade för Sovjetunionen. Det sattes i Moskva 7 juni 1987.

Fakta: Axelina Johansson

Född 20 april 2000 (23 år)

Tävlar för Hässelby IK

Meriter: 2 Brons i SM i friidrott, 12:e plats i VM 2022

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons