Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Nytt larm om fotbolls-VM: "Friska unga män dör"

Nationer världen över firar avancemang till fotbolls-VM i Qatar.
Ett kontroversiellt mästerskap som kostat tusentals människoliv de senaste åren.
Och trots hårda påtryckningar från fotbollsvärlden kan Amnesty nu visa hur situationen i landet förvärrats.
Fotboll • Publicerad 16 november 2021
Läget för gästarbetare i Qatar har förvärrats visar en rapport från Amnesty. Arkivbild.
Läget för gästarbetare i Qatar har förvärrats visar en rapport från Amnesty. Arkivbild.Foto: Hassan Ammar AP/TT

Människorättsorganisationen Amnesty International har i flera år kritiserat arbetsförhållandena i Qatar där migrantarbetare jobbar under slavlika förhållanden på byggena av arenorna till fotbolls-VM 2022.

I februari publicerade brittiska The Guardian också en rapport som chockade fotbollsvärlden om att minst 6 500 gästarbetare mist livet sedan landet tilldelades VM för nästan tolv år. Men trots det massiva trycket från omvärlden, och Qatars löfte om förbättring, kan Amnesty nu visa hur situationen för landets migrantarbetare försämrats.

Annons

– Ett stort problem är att det inte finns några mekanismer som kontrollerar att lagarna efterlevs och att ansvariga ställs till svars, säger Ami Hedenborg.

Misslyckande

En ny rapport som publicerades under tisdagen, där Amnesty gjort en översyn av arbetsvillkoren, visar att det ökända Kafala-systemet – som jämförts med modernt slaveri och i stort sett sätter en gästarbetare i händerna på arbetsgivaren – finns kvar. Två lagar antogs 2020 som skulle få ett stopp på restriktionerna kring migrantarbetares möjligheter att lämna landet och byta jobb.

– Tyvärr visar rapporten att den här processen har avstannat och att vi tvärtom återigen ser hur de värsta delarna av Kafala-systemet praktiseras. Så i och med att implementeringen har misslyckats fortsätter exploateringen, säger Hedenborg.

Ouppklarade dödsfall

Amnesty har tidigare kritiserat Qatar för att inte utreda dödsfallen bland migrantarbetare tillräckligt. Hedenborg säger att myndigheterna i landet fastställer dödsorsakerna som naturliga orsaker eller vagt definierade hjärtproblem.

– Det är friska unga män som inte haft några problem innan som bara dör. Förmodligen av värmeslag och alla möjliga orsaker, säger hon.

– Det är viktigt att alla dödsfall utreds och att lagstiftningen implementeras. Det är ganska tydliga krav som Fifa och andra skulle kunna ställa.

"Kan inte komma undan"

Röster har höjts i flera länder för att mästerskapet borde bojkottas och norsk fotboll röstade om frågan där dock en majoritet vände sig mot förslaget.

Svenska fotbollförbundets inställning är det är bättre att föra en kritisk dialog på plats i Qatar än att bojkotta.

Ändå valde herrlandslaget i september att lägga ned planerna på att åka till Qatar på ett träningsläger i januari sedan kritiken varit stor.

Om effekten av att påverka på plats säger Ami Hedenborg:

Annons

– Se då till att höja era röster och påverka det ni kan på plats. Prata med företrädare för Qatar och kräv att lagarna ska implementeras. De nordiska förbunden har agerat bra med sitt öppna brev till Fifa. Sedan kan man inte bara komma undan med det. Man måste följa upp och fortsätta för det är ett pågående långt arbete. Och när VM är över, vad händer då?

Bakgrund: Fotbolls-VM i Qatar

Sedan fotbollens världsorganisation Fifa 2010 klubbade igenom valet av Qatar som VM-värd och den extrema värmen i landet tvingat fram en flytt av mästerskapet till vinterhalvåret, har allt annat än fotboll stått i fokus.

Anklagelser om korruption i valprocessen, frågan om mänskliga rättigheter i landet och Amnesty Internationals larm om gästarbetare som dör under byggnationerna av VM-arenor har varit återkommande.

I takt med att mästerskapet närmar sig har de kritiska rösterna blivit fler, och allt mer högljudda. Under VM-kvalet har stjärnor som norske anfallaren Erling Braut Håland och svenska damlandslagets Magdalena Eriksson protesterat mot VM-arrangören och en bojkott av VM har diskuterats på flera håll.

Människorättsorganisationen Amnesty International har i flera år följt och kritiserat arbetsförhållandena i Qatar där många migrantarbetare jobbar under slavlika förhållanden på byggena av arenorna till fotbolls-VM 2022.

The Guardian rapporterade i februari att 6 500 gästarbetare mist livet sedan Qatar tilldelades fotbolls-VM för tio år sedan. Totalt befinner sig omkring två miljoner migrantarbetare i landet.

Qatar investerar bland annat i sju nya arenor, en helt ny stad, en ny flygplats, nya vägar och en ny anläggning för allmänna kommunikationer.

Bakgrund: Fotbolls-VM i Qatar

Stat och emirat på Arabiska halvöns östkust, med landgräns mot Saudiarabien i söder. Huvudstaden Doha har drygt 600 000 invånare.

Statsöverhuvud är emiren Tamim bin Hamad Al Thani, som har all makt. Politiska partier är förbjudna och det finns inget parlament. Oljeproduktion står för en stor del av landets BNP.

Statsreligion är islam. Den dominerande inriktningen är en strikt, sunnimuslimsk tolkning, av islam som kallas wahhabism.

Andelen shiamuslimer beräknas till mellan 5 och 15 procent.

Källa: Nationalencyklopedin

Bakgrund: Fotbolls-VM i Qatar

Förutom gästarbetarnas situation i Qatar har människorättsorganisationer slagit larm om diskriminering av kvinnor och HBTQ-personer samt om begränsad yttrandefrihet.

Kvinnor diskrimineras både lagstiftningsmässigt när det gäller arvsrätt och skilsmässor, men även i praktiken. Till exempel finns det system med "male guardianship" där kvinnor måste be om lov för sådant som att resa eller gifta sig.

HBTQ-personer diskrimineras exempelvis genom att samkönat sex ger fängelse.

Yttrandefriheten har blivit kraftigt begränsad under de senaste åren. I fjol kom en ny lag som kriminaliserar "falsk information" eller "partisk information" där du riskerar fängelse i fem år eller skyhöga böter. Politiska partier tillåts inte.

Källa: Amnesty Sverige

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons