Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Nya turneringen kan bli MFF:s Europaräddning

I kväll inleder Malmö FF ytterligare en jakt på Champions Leagues gruppspel – och miljonerna.
Inför säsongens Europaspel har möjligheten att nå ett gruppspel i Europa ökat avsevärt tack vare nya turneringen Europa Conference League.
Fotboll • Publicerad 7 juli 2021
Niclas Carlnén har varit vd för Malmö FF sedan 2014. Arkivbild.
Niclas Carlnén har varit vd för Malmö FF sedan 2014. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Malmö FF startar Europaresan på hemmaplan mot Riga.

Och därmed finns chansen till rejält tillskott i klubbkassan för klubben som gjorde förlust på 50 miljoner kronor i fjol, blanda annat på grund av pandemin.

Annons

– Vi har inte publik i den omfattning vi vanligtvis har. Tillsammans med spel i Europa är det våra största intäkter. När publikverksamheten knappt finns för tillfället blir Europaspel och till viss del spelarförsäljning ännu viktigare, säger Carlnén.

Fördel med många matcher

I förra veckan gjorde MFF klart med ghananske 21-åringen Malik Abubakari och 35-årige finländaren Niklas Moisander.

TT: Har ni tillräcklig bredd i truppen för att klara av allsvenskan och Europaspel parallellt?

– Vi har byggt en trupp för att ha en större bredd för att kunna hantera två parallella tävlingar. Jag skulle vilja säga att för oss är det en fördel att kunna spela den mängden matcher som vi nu får möjlighet till, säger Carlnén.

Fler möjligheter för spel i Europa

Nytt för den här säsongens Europaspel är att Europeiska fotbollsförbundet Uefa har lanserat ytterligare en klubblagsturnering: Europa Conference League, ECL. Målet med den nya turneringen är att klubbar, som inte lyckas kvala in till Champions League eller Europa League, ska få möjlighet att spela internationell fotboll.

Detta innebär att Malmö FF "bara" behöver ta sig till kvalomgång tre i Champions League för att åtminstone vara kvalificerade för gruppspel i nya ECL.

– Bättre förutsättningar för att spela Europaspel kan man inte ha. Där finns absolut en möjlighet för flera svenska lag att spela gruppspel i Europa nu. Jag hoppas verkligen vi kan få två svenska lag i de tre olika tävlingarna, säger Carlnén.

Malmö FF:s verksamhetsmål är att nå gruppspel i någon Europaturnering, på grund av Uefas nya sätt att organisera sina turneringar har den högsta nivån, Champions League, blivit än svårare att nå.

– Därför säger vi att nå ett gruppspel i Europa League skulle vara riktigt bra. Man måste ha lite flyt i lottningen så man får motstånd som är hanterbara, även om vi naturligtvis kan skrälla, säger vd:n Niclas Carlnén.

Fakta: Ekonomiska möjligheter i Europaspel

Från och med årets säsong kommer det att finnas tre klubblagsturneringar i Uefas regi: Champions League (CL), Europa League (EL) och Europa Conference League (ECL).

Varje turnering kommer att bestå av 32 klubbar i gruppspelet. Den nya turneringsstrukturen gäller till och med säsongen 2023–2024.

Det svenska mästarlaget får kvala till Champions League och precis som tidigare måste fyra dubbelmöten vinnas för att nå gruppspelet. Vid förlust i CL-kvalet får mästarlaget fortsätta i EL-kvalet eller ECL-kvalet – beroende på i vilken CL-kvalomgång man blir utslagen i.

Allsvenskans tvåa och trea samt nästa års cupvinnare får kvala till ECL. Alla tre lag går in i kvalomgång 2. Tre kvalsteg – dubbelmöten – måste vinnas för att nå gruppspel.

För att få fler kvalplatser till Europa måste Sverige avancera till topp 15 på Uefas nationsrankning. Då får även den allsvenska tvåan kvala till Champions League och cupvinnaren får kvala till Europa League. En sådan placering innebär även att den allsvenska trean och fyran får kvalspela till ECL. För tillfället ligger Sverige på plats 23 på Uefas nationsranking.

Källa: Uefa.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons