Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Andersson: "Tror det ger oss något över tid"

Tv-bolagen ville ha en landskamp och ett avtal är ett avtal.
Förbundet tjänade pengar.
Ett gäng reserver samt påtänkta framtidsspelare fick speltid och gjorde insättningar på erfarenhetskontot i 2–1-segern mot Uzbekistan.
En win-win-situation, trots allt.
Fotboll • Publicerad 5 september 2021
Marcus Danielson i aktion mot Uzbekistan. Med frågetecken för både Filip Helander och Emil Krafth är han aktuell för spela mot Grekland i VM-kvalet på onsdag.
Marcus Danielson i aktion mot Uzbekistan. Med frågetecken för både Filip Helander och Emil Krafth är han aktuell för spela mot Grekland i VM-kvalet på onsdag.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Den olycklige Abdulla Abdullajev, med klubbtillhörighet Bunjodkor i Tasjkent, styrde in bollen i eget mål redan efter sex minuter, Isaac Kiese Thelin tåade in 2–0 varpå Eldor Sjomurodov, Romaspelaren, reducerade.

Avgörande fakta efter ett 90 minuters träningspass i matchformat på Friends arena.

Annons

– Bolltempot är för lågt och vi är inte tillräckligt tydliga i vår samhandling. Prestationen som helhet är jag inte nöjd med. Men jag är förlåtande i min syn, när du spelar med spelare du inte spelat med tidigare är det svårt, säger Janne Andersson.

Där kunde det väsentliga från en landskamp som Sverige inte ville spela ha varit överstökat, men allt fokus ligger på det pågående VM-kvalet. I det väntar Grekland i Aten på onsdag.

Albin Ekdal och Filip Helander avstod båda den kollektiva träningen i lördags. I stället ägnade de sig åt rehabiliteringsträning på grund av skavanker de ådrog sig i 2–1-segern mot Spanien.

"Dag för dag"

Ingen av dem fanns med i matchtruppen mot Uzbekistan. De följde matchen sida vid sida – med en stols mellanrum – bland de svenska avbytarna.

Deras medverkan mot Grekland kan vara i fara.

– Läget är som tidigare att vi tar det dag för dag. Jag hoppas att det blir bättre för dem med skador och känningar. Det som är bra är att det är tre dygn kvar. Jag hoppas att det kan hända saker som gör det mer positivt för de tre, säger Andersson.

Den tredje spelaren som åsyftas är Emil Krafth. För varje dag blir det mer osäkert om högerbacken ansluter till Aten. Hans fru väntar parets andra barn i dagarna. Därför lämnade han truppen i torsdags kväll.

Andersson gav en helt ny startelva chansen mot Uzbekistan.

Med tanke på den mer eller mindre osäkra situationen för trion Ekdal, Helander och Krafth lades extra fokus på några – om så krävs – troliga ersättare.

Extra koll på tre spelare

+ Marcus Danielson, tillbaka i landslaget efter utvisningen mot Ukraina. Danielson och Helander har sedan VM-kvalet i mars alternerat som Victor Nilsson Lindelöfs partner i mittförsvaret. Danielson gjorde sitt jobb, varken mer eller mindre, men agerade tveksamt vid reduceringen.

Annons

+ Jens Cajuste, den centrale mittfältaren som ersatte Ekdal efter 68 minuter mot Spanien. I och med att Sebastian Larsson och Gustav Svensson slutat i landslaget har Cajuste fått betydligt kortare väg till matchminuter i skarpt läge. Men han var ofta otajmad, en konsekvens av att han på grund av transferönskemål inte fått spela i Midtjylland. Mattias Svanberg är också ett alternativ, men inte heller han glänste.

+ Mattias Johansson, just nu nummer två i hierarkin på positionen som högerback. Spelade bara sin sjunde landskamp. Sattes inte på några svårare prov, även om det var där Uzbekistan kom fram. Snabbe Johansson hakade gärna på offensivt. Hade två riktigt farliga skott.

Janne Andersson kan förstås bolla med helt andra alternativ om han tvingas ersätta Krafth. Ger Helander klartecken kan Danielson gå ut som högerback.

– "Mackan" kan definitivt spela högerback, säger Andersson.

Förbundskaptenen vill avvakta utvecklingen. Han behöver inte ta några beslut än på ett tag.

– Jag har inte hundra procent klart för mig hur jag gör. Det är så mycket att väga in. Helheten har jag inte riktigt än och därför har jag inte satt ned fötterna helt.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons