Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Ny vändning i boxningskaoset – svensk utreds

Flera länder bojkottar årets boxnings-VM eftersom ryssar och belarusier får delta. Det har fått det Internationella boxningsförbundet Iba att starta utredningar mot bland annat den svenske förbundsbasen, som man anser har hetsat andra till bojkott.
– Iba känner sig trängda. Men detta är fullständigt tandlöst, säger Per-Axel Sjöholm.
Boxning • Publicerad 4 mars 2023
Internationella boxningsförbundet Iba utreder svenska förbundsbasen Per-Axel Sjöholm och anklagas dessutom för att ljuga om OS-kval. Arkivbild.Foto: Frank Franklin II/AP/TT

Iba hävdar att Per-Axel Sjöholm och kollegorna från USA, Kanada, Tjeckien, och Nya Zeeland har hetsat andra nationer till att bojkotta och har därför startat disciplinära utredningar mot dem.

Iba skriver på sin webbplats att man fått klagomål mot personerna som har brutit mot Ibas regler genom sina "offentliga ageranden" och att man kan komma att vidta åtgärder mot fler personer som har deltagit i bojkotten.

Annons

– Iba känner sig trängda och försöker gå ut och stävja bland medlemsländerna. Att många länder inte åker till VM har tagit dem på sängen, säger Sjöholm.

Han är dock inte orolig för att bli straffad.

– Vi deltar ju inte i deras tävlingar ändå, så detta är fullständigt tandlöst. VM är de enda tävlingar som de organiserar. Men vi tar det inte med en klackspark, det är ytterligare ett allvarligt försök från Iba att försöka tysta oppositionen.

Försvarar beslutet

I maj i fjol stoppades Sjöholm och flera andra kandidater till Ibas styrelse, däribland en ordförandekandidat som utmanade ryssen Umar Kremlev. Trots att utmanarna fick rätt i Idrottens skiljedomstol Cas, blev det aldrig något nytt ordförandeval. När sedan Iba välkomnade ryssar och belarusier tillbaka till VM, beslutade flera länder att bojkotta mästerskapen – damernas i New Delhi, Indien, den 15–31 mars och herrarnas i Tasjkent, Uzbekistan, den 1–14 maj.

Ibas ordförande Umar Kremlev försvarar beslutet att låta ryssar och belarusier delta i VM.

– Att få delta kan inte vara en förmån som ges beroende på omständigheterna, säger han till Reuters.

– Vi måste skydda varje aktiv. Vi måste förstå att för de aktiva är det viktigast när nationalsången spelas och deras flagga hissas.

Har OS-kval utan tillåtelse

Iba har inte bara startat utredningar mot VM-bojkottande länders företrädare. Förbundet har också beslutat att ordna ett eget OS-kval – trots att Internationella olympiska kommittén (IOK) fråntagit Iba den möjligheten efter tidigare oegentligheter inom det internationella boxningsförbundet. Iba skriver på sin webbplats att årets VM är OS-kvalificerande och att man öppnar upp för boxare från bojkottande länder att delta.

– De går ut och ljuger rakt av, en medveten lögn för att skapa oro, säger Sjöholm.

– Det som de nu gör ser vi inte som negativt, för det visar vad Iba är för en organisation – en väldigt odemokratiskt, toppstyrd, rysstyrd organisation utan någon som helst transparens och utan någon som helst demokrati eller vilja till dialog.

"Är en katastrof"

Annons

Sjöholm och de övriga anmälda nationerna har kontakt med den advokat, Stephen Hess, som företrädde dem i Cas. De utpekade anser att Iba agerat rättsvidrigt som inte ens kontaktat berörda parter innan man startade disciplinärendena och kommer inom kort att gå ut med ett uttalande.

Den svenske boxningsordföranden säger att det också kan komma en motinsats angående Ibas utspel om att VM är OS-kvalificerande.

– De har gjort det här för att skapa total förvirring i boxningsvärlden. Det är en katastrof, anser Sjöholm.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons