Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Ny succé för Sjöström – tredje EM-guldet

Sarah Sjöströms succé på kortbane-EM i Kazan fortsätter. På 100 meter fjäril säkrade simstjärnan sitt tredje guld – och femte medaljen totalt. Hon tog sig även till final på favoritdistansen just nu – 50 meter fjäril.
Simning • Publicerad 6 november 2021
Sarah Sjöström får guldjubla mycket i EM.
Sarah Sjöström får guldjubla mycket i EM.Foto: Sergei Grits/AP/TT

Lördagens guld betyder lite extra för Sjöström då hon fått kämpa med fjärilssimmet efter armbågsbrottet i februari.

– Förväntningarna har sänkts lite under senaste året på 100 meter fjäril. Det känns kul att kunna överträffa sin förväntningar, säger hon till SVT.

Annons

Segertiden för svenskan blev 55,84. Grekiska Anna Ntountounaki knep silvret och Anastasia Sjkurdai från Belarus tog brons.

– Även när jag börjar känna mig trött så finns det en växel kvar. Det är lite överraskande faktiskt. All tuff benträning när jag var skadad har hjälpt ganska mycket. Framför allt på 100 meter fjäril, säger hon.

Fin medaljskörd

Kortbane-EM har resulterat i en rejäl medaljskörd för Sjöström.

Sedan tidigare har hon tagit guld på 50 meter fritt, brons i 100 meter medley, silver i lagkappen på 4x50 meter medley och guld på 100 meter fritt.

Och än är det inte över.

– Jag föredrar 50 meter fjäril just nu (över 100 meter fjäril). Det är många starka tjejer där, det kanske är tuffaste konkurrensen på de grenar jag ställer upp på här.

Och på just 50 meter fjäril tog sig Sjöström enkelt till final efter att ha simmat in på 24,92, snabbast av alla.

Det var nära att hon fick med sig Ida Liljeqvist som kom trea i sin semifinal på 25,72, men Sjöströms semi gick så fort att hennes tid inte räckte till.

Sjöström hade dock inte simmat klart för kvällen. I finalen på 4x50 meter fritt var hon åter i bassängen, denna gång med Sara Junevik, Isak Eliasson och Gustav Hökfelt.

Det blev en femte plats för Sverige på nytt svenskt rekord 1.30,29. Vann gjorde Nederländerna före Italien och Ryssland.

Framgångar för andra svenskar

Annons

De svenska framgångarna fortsatte i semifinalen på 50 meter bröstsim där både Klara Thormalm och Emelie Fast kvalificerade sig för final.

Thormalm, som i försöken sänkte sitt personliga rekord med hela 48 hundradelar då hon simmade på 30,18, putsade det ytterligare i semifinalen där hon kom in på fjärde plats med tiden 29,96.

– Jag var jättechockad när jag såg tiden. Det trodde jag inte. Men jag är jätteglad, säger 23-åringen till SVT.

Emelie Fast simmade in som femma på tiden 30,07.

Finalen avgörs under söndagskvällen.

En som tyvärr inte får simma final under morgondagen är Isak Eliasson. I semifinalen på 100 meter fritt slutade han på sjunde plats i sitt heat.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons