Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Ny dansk markering: "Jag är stolt"

Danmark må vara utslaget ur fotbolls-VM, men det danska fotbollsförbundet fortsätter att markera mot värdlandet Qatar. Nu donerar man motsvarande över 800 000 kronor till förmån för migrantarbetarna i landet.
Fotboll • Publicerad 7 december 2022
Christian Eriksen och Danmark åkte ut redan efter gruppspelet i VM i Qatar. Arkivbild.
Christian Eriksen och Danmark åkte ut redan efter gruppspelet i VM i Qatar. Arkivbild.Foto: Francisco Seco/AP/TT

Det danska fotbollsförbundet (DBU) kommer att donera motsvarande ungefär 820 000 kronor till det internationella fackförbundet BWI för att hjälpa migrantarbetarna i Qatar.

55 911 mål gjordes i dansk fotboll under november månad och för varje mål donerar DBU tio danska kronor till BWI. Pengarna är öronmärkta för att förbättra villkoren för arbetarna i Qatar, skriver förbundet på sin hemsida.

Flera protester

Annons

"På uppdrag av hela dansk fotboll kan vi nu bidra med konkret stöd till migrantarbetare i Qatar. Det kan bidra till att säkra bättre förutsättningar för fler i framtiden. Vi är medvetna om att donationen från dansk fotboll inte kan stå ensam, men jag är stolt över bidraget från dansk fotboll som helhet", säger Jakob Jensen, vd för DBU.

DBU har genomfört flera markeringar mot värdnationen inför VM. Danmark var ett av sju europeiska länder som hade tänkt använda "One Love"-armbindeln, som ett ställningstagande för mångfald och inkludering, i fotbolls-VM. Men efter Fifas hot om sportsliga sanktioner valde samtliga länder att slopa bindeln.

Inga sponsorer

Ett annat danskt initiativ som stoppades var det att byta ut sponsorernas loggor mot budskapet "Mänskliga rättigheter för alla" på träningströjorna.

– Vi skickade en ansökan till Fifa men fick det avvisat. Det är vi besvikna över men något vi får ta hänsyn till, sade Jensen efter det beskedet.

Men på matchställen fick Danmarks markering vara kvar, den var en del av själva designen från tröjtillverkaren Hummel.

Varken det danska fotbollsförbundets eller Hummels loggor var synliga.

På Instagram skrev Hummel inför mästerskapet att beslutet var en protest mot värdlandet Qatar och dess bristande mänskliga rättigheter.

"Vi vill inte synas under en turnering som kostat tusentals människor livet. Vi stöttar det danska landslaget helhjärtat, men det är inte samma sak som att stötta Qatar som värdnation.", skrev man bland annat.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons