Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Nu ska LIV-spelarnas öde på Europatouren avgöras

Kommer Henrik Stenson och övriga LIV-golfare kunna fortsätta spela på Europatouren?
Den här veckan ska frågan prövas av en skiljedomstol.
Golf • Publicerad 6 februari 2023
Ian Poulter är en av spelarna som har anmält Europatouren. Arkivbild.
Ian Poulter är en av spelarna som har anmält Europatouren. Arkivbild.Foto: Lynne Sladky/AP/TT

Allting började i juni förra året när ett antal spelare bad Europatouren, numera DP World Tour, om att få tillstånd att spela den omdiskuterade LIV-tourens allra första tävling i London, som krockade med Scandinavian Mixed i Halmstad.

Europatouren nekade en så kallad "release", men spelarna tävlade ändå i London med böter på 100 000 pund och två tävlingars avstängning som följd.

Förhör i fem dagar

Annons

Ian Poulter, Adrian Otaegui och Justin Harding var första att anmäla saken till skiljedomstolen Sports Resolutions UK och sedan dess har alla LIV-spelare tills vidare kunnat fortsätta tävla på Europatouren. Bakom anmälan står nu formellt totalt 13 spelare, dock inte Henrik Stenson som nyligen spelade Europatourtävlingarna i Abu Dhabi och Dubai.

I fem dagar ska en tremannapanel förhöra jurister från båda lägren.

Spelarna har som argument att de tidigare har beviljats tillstånd att spela på den amerikanska PGA-touren, som Europatouren har en strategisk allians med. De ifrågasätter bestraffningarna och huruvida de är proportionerliga.

LIV-spelare riskerar att portas

Europatouren menar å sin sida att man har rätt att bestraffa medlemmar som utan tillstånd väljer att tävla på en annan tour, i detta fall den Saudiarabien-finansierade och från många håll bespottade LIV-touren.

Skulle Europatouren få rätt att bestraffa spelare med avstängningar innebär det i praktiken att alla LIV-spelare portas från touren.

Ett beslut väntas inte komma förrän om flera veckor, uppger Sky Sports.

I USA lämnade flera LIV-spelare i fjol också lämnat in en stämningsansökan mot PGA-touren. Phil Mickelson är en av flera spelare som sedan dess har dragit tillbaka stämningen. PGA-touren har samtidigt svarat med en genstämning mot LIV-touren.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons