Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Norman om mordet på Khashoggi: "Alla gör misstag"

Greg Norman gör vad han kan för att rättfärdiga sin nya saudiska tour.
Golflegendarens kanske mest kontroversiella uttalande hittills handlar om mordet på journalisten Jamal Khashoggi, där Saudiarabiens kronprins pekats ut som högst ansvarig.
Golf • Publicerad 12 maj 2022
Golflegendaren Greg Norman fortsätter att försvara sin saudiskstödda tour. Arkivbild.
Golflegendaren Greg Norman fortsätter att försvara sin saudiskstödda tour. Arkivbild.Foto: Darron Cummings/AP/TT

Vid det här laget står det klart att den australiske tidigare världsettan troligen kommer att försvara den nya LIV-touren oavsett kritik. Greg Norman är vd för den nya golftouren, och har helt enkelt inga problem med att den finansieras av Saudiarabien, trots landets dåliga rykte när det gäller exempelvis mänskliga rättigheter.

På torsdagen fick Norman frågor om journalisten Jamal Khashoggi som mördades efter att ha besökt det saudiska konsulatet i Istanbul i oktober 2018. Men trots att underrättelsetjänster i väst pekat ut den saudiske kronprinsen Mohammed bin Salman som högst ansvarig – Saudiarabien förnekar detta – ser Norman inga problem med att LIV-tourens existens är avhängig av kungadömets finansiella stöd.

"Prata om de bra sakerna"

Annons

– Allt det här om Saudiarabien och Khashoggi och mänskliga rättigheter, fortsätt att prata om det. Men prata också om de bra sakerna som landet gör för att förändra sin kultur, säger Greg Norman.

– Alltså, vi begår alla misstag och man får bara försöka lära sig av de misstagen, och se hur man kan justera dem framöver.

Normans uttalanden fördöms av människorättsorganisationen Amnesty, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

– Greg Normans uttalande att det saudiska styrets brutala mord på Jamal Khashoggi, och försöken att sopa igen spåren, var ett "misstag" är fel och allvarligt vilseledande, säger Felix Jakens, kampanjchef vid Amnestys brittiska avdelning, enligt AFP.

– LIV-touren är bara ytterligare en i raden av alla sportswashing-försök som saudiska myndigheter använder sig av för att försöka tvätta rent sin bloddränkta image.

"Sportswashing" är en term som syftar på hur stränga regimer använder sig av sportevenemang och klubbar för att manipulera uppfattningen av landet och samtidigt tvätta bort fokus från bristfälliga mänskliga rättigheter.

Enorma prispengar

Intåget av den nya touren, som har premiär i England i juni, håller på att slita sönder herrgolfen. Högprofilerade spelare som Phil Mickelson och Lee Westwood är två av spelarna som bett om dispens från de två etablerade tourerna, PGA- och Europatouren, för att få ställa upp i LIV-touren.

PGA vägrar dock att ge med sig och har varnat för att spelare som tar det steget kan komma att stängas av eller uteslutas från PGA-touren. Brittiska Daily Telegraph uppger att Europatouren har valt samma ståndpunkt.

Greg Norman har kritiserat PGA för att touren på så sätt tvingar spelare kvar. Men han har samtidigt slagit fast att det inte kommer räcka för att stoppa LIV-touren, som har prispengar på runt 250 miljoner kronor per turnering – ungefär dubbelt så mycket som var och en av de fyra majortävlingarna.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons