Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Norge och Tyskland vill starta Qatarfond

Fotbollsförbunden i Norge och Tyskland ska tillsammans hjälpa gästarbetare som är i Qatar för byggnationerna av arenor till vinterns VM-slutspel.
Fotboll • Publicerad 12 april 2022
Lise Klaveness under sitt uppmärksammade Fifa-tal i Doha i den 31 mars. Arkivbild.Foto: Hassan Ammar

– Vi ska tackla det här tillsammans, sade Norges förbundsordförande Lise Klaveness i det tyska tv-programmet Sportschau som sändes under måndagen.

Klaveness säger att hon är överens med Tysklands fotbollsordförande Bernd Neuendorf om att starta en fond med syfte att "familjerna till döda och skadade arbetare ska få tillräcklig kompensation".

Annons

Klaveness fick stor uppmärksamhet för ett kritiskt tal mot Qatar-VM på Internationella fotbollsförbundets Fifas kongress i Doha nyligen.

– Vi kan inte ignorera ropen om förändring. Fifa måste fungera som en förebild. Tilldelningen av VM skedde på ett oacceptabelt sätt. Mänskliga rättigheter och jämställdhet fanns inte i startelvan, sade hon under talet på knappt sex minuter.

I februari hade 6 500 gästarbetare dött i Qatar under VM-förberedelserna, enligt The Guardian.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons