Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Nordqvist avbryter saudiskt samarbete: "Inte mått bra"

Kritiken har varit hård mot Anna Nordqvist för hennes samarbete med oljebolaget Saudi Aramco.
Nu väljer hon att avbryta samarbetet.
– Jag har verkligen inte mått bra av det här, säger golfstjärnan till TT.
Golf • Publicerad 10 februari 2023
Anna Nordqvist bryter samarbetet med Saudi Aramco.
Anna Nordqvist bryter samarbetet med Saudi Aramco.Foto: David Dermer/AP/TT

Det har gått snart ett år sedan Anna Nordqvist hamnade i fokus för sin roll som ambassadör för det statliga oljebolaget Saudi Aramcos tävlingar på damernas Europatour.

Kritiken kom från flera håll mot det som sågs som ett typexempel på "sportswashing", sporttvätt, med tanke på Saudiarabiens stora brister när det gäller mänskliga rättigheter.

Annons

Amnesty International menade att Nordqvist borde ställa sig många frågor kring hur hon som kvinna kunde vara ambassadör för saudierna. Sportkrönikörer kallade svenskan naiv och tondöv.

– Det är klart att jag kan förstå mycket av kritiken. Jag stöttar ju inte regimen och allt som händer i Saudiarabien, men när jag klev in i den här rollen och det projektet var det med tanke på att hjälpa till att få damgolfen att växa och jag ville vara en förebild för andra, säger Nordqvist nu i en stor intervju med TT.

– Jag var inte riktigt beredd på att få så otroligt mycket hat och elaka kommentarer, från folk som inte känner mig. Att jag har ifrågasatts för vad jag står för och vem jag är som människa.

"Tänka på mitt mående"

Nu har Anna Nordqvist, som bortsett från Annika Sörenstam är landets mest framgångsrika golfare genom tiderna, alltså landat i att det enda rätta är att sätta punkt för sin tid som ambassadör för Aramcos projekt inom damgolfen.

– Det har inte riktigt blivit som jag tänkt mig och det här är något jag har funderat på väldigt länge. Jag måste tänka på mitt mående och jag har inte mått bra. För mig handlade det här aldrig om pengar, utan jag ville göra något för damgolfen och framför allt för damernas Europatour som jag har varit medlem på varje år sedan 2009.

– Som damgolfare är vi inte bortskämda med att alla ska kunna försörja sig på golfen, det är många spelare på Europatouren som kanske behöver ta andra jobb på vintern. Men jag förstår kritiken och att det är en svår situation vi ställs inför.

Ska spela i Saudiarabien

Trots allt peggar Nordqvist upp på Europatouren nästa vecka, i just Saudiarabien och en av de tävlingar hon tidigare var ambassadör för.

– Ja, det gör jag. Jag behöver få in fyra tävlingar på Europatouren innan augusti, för mitt stora mål är att få spela Solheim Cup. Det är en tävling som passar i schemat, vi har inte varit bortskämda med mycket tävlingar i början av året.

TT: Det var aldrig aktuellt att skippa den?

– Nej, nu är vi i mitten av februari och jag har bara spelat en tävling i år. Ska jag ha en chans att ta mig in i Solheim Cup-laget behöver jag komma i gång tidigt på året.

Annons

TT: Var drar du gränsen för var det är okej att tävla?

– Det är en svår fråga att svara på. Men jag känner att det är viktigt att spela över hela världen, att vi kan påverka yngre generationer att drömma stort. Om unga tjejer som växer upp någonstans, var det än är, kan se en golftävling och att det finns en möjlighet, säger Nordqvist som ser fram emot ett händelserikt år.

Fem majors väntar, den första i Texas i april och sedan med US Open på Pebble Beach i sommar som en höjdpunkt. I Solheim Cup i Spanien i september är Nordqvist redan utsedd som vicekapten, men hon hoppas ta en plats även som spelare.

"Svårt beslut"

Därefter återstår det att se hur många år till som den trefaldiga majorvinnaren finns kvar i proffsgolfen.

– Det är väl det som är tufft i damgolfen, att man behöver ta ett sådant beslut någon gång. Jag fyller 36 i sommar, så även om jag hade velat känna att jag är i början av karriären kan jag inte vänta så länge på att bilda familj.

– Jag har väl alltid känt att jag skulle vilja vara klar den dagen jag vill få barn. Men det är ett svårt beslut. När jag vann British Open 2021, det finns inget bättre än sådana ögonblick. När man vinner eller har den adrenalinkicken som kommer mot slutet på en major, med den största pressen och chansen att vinna. Jag tror att det skulle vara svårt att hitta en sådan kick någon annanstans, säger Nordqvist.

Fakta: Anna Nordqvist

Född: 10 juni 1987.

Började spela golf: På Torshälla GK utanför Eskilstuna.

Bor: I Arizona, USA, med skotten Kevin McAlpine, som hon nyligen gifte sig med, och hunden Max.

Majortitlar: PGA-mästerskapet 2009, Evian Championship 2017 och British Open 2021.

Fakta: "Sportswashing"

"Sportswashing" är ett engelskt ord som används för att beskriva när idrott används för att förbättra eller reparera ett skadat anseende. Till exempel när stränga regimer använder sig av sportevenemang och klubbar för att manipulera uppfattningen av staterna.

Saudiarabien anklagas bland annat för att genom golfen, till exempel LIV-touren, tvätta bort fokus från bristfälliga mänskliga rättigheter och kvinnors situation i landet. Vinter-OS i Kina förra året, fotbolls-VM i Ryssland 2018, sommar-OS i Tyskland (Berlin) 1936 och det saudiska köpet av Premier League-klubben Newcastle United i fjol är andra exempel där auktoritära stater försökt dra nytta av idrotten.

På svenska har ordet sporttvätt blivit mer vanligt förekommande som svenskt uttryck i stället för "sportswashing". Ordet finns med på Språkrådets nyordlista för 2022.

Källa: TT och Institutet för språk och folkminnen.

Fakta: Årets stortävlingar

Här är tävlingsdatumen för årets fem majors och Solheim Cup

20-23 april: The Chevron Championship, The Club at Carlton Woods, Texas.

22-25 juni: PGA-mästerskapet, Baltusrol, New Jersey.

6-9 juli: US Open, Pebble Beach, Kalifornien.

27-30 juli: Evian Championship, Evian-les-Bains, Frankrike.

10-13 augusti: British Open, Walton Heath, England.

22-24 september: Solheim Cup, Finca Cortesín, Spanien.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons