Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Boström: ”Råttorna var på utrustningen under sommaren”

Många hade inte träffats på 40 år.
Därför blev återträffen i augusti extra känslosam för många av spelarna och ledarna Karlskrona IK:s lag från säsongen 1978–1979, laget som höll på att ta sig hela vägen till kvalserien till elitserien.
I en serie reportage kommer vi att berätta historien om laget och spelarna.
Vi inleder med att låta 27 spelare och ledare minnas tillbaka.
Här är spelare 10–18.
Publicerad 20 november 2019 • Uppdaterad 21 november 2019
Karlskrona IK, återträffen den 17 augusti 2019. Överst raden från vänster: Mikael Malmborg, Janne Preutz naprapat, Jörgen Malmborg, Stig Gustafsson, Risto Kerminen, Gunnar Nordin, Rune Kallerup, Carl-Axel Forsmark, Lars-Göran Sirbäck, Timo Lahtinen tränare, Conny Hjelmqvist, Peter Loob, Per-Olof Hjelm, Sven-Olof Persson materialförvaltare. Sittande från vänster: Krister Pettersson, Classe Åström, Dan Weinberger, Nisse Jonsson, Lars-Erik Skjutare, Göran Svan. Längst fram: Harri Rindell, Håkan Loob, Börje Ulwebäck.
Karlskrona IK, återträffen den 17 augusti 2019. Överst raden från vänster: Mikael Malmborg, Janne Preutz naprapat, Jörgen Malmborg, Stig Gustafsson, Risto Kerminen, Gunnar Nordin, Rune Kallerup, Carl-Axel Forsmark, Lars-Göran Sirbäck, Timo Lahtinen tränare, Conny Hjelmqvist, Peter Loob, Per-Olof Hjelm, Sven-Olof Persson materialförvaltare. Sittande från vänster: Krister Pettersson, Classe Åström, Dan Weinberger, Nisse Jonsson, Lars-Erik Skjutare, Göran Svan. Längst fram: Harri Rindell, Håkan Loob, Börje Ulwebäck.Foto: Jörgen Ragnarson

PETER LOOB

Ålder: 62.

Annons

Gör nu: Fordonsbranschen.

Bor: Södertälje.

Tröjnummer: Number 16 in the program and Number 1 in your heart ...

Position: Back, vänster.

Bästa minnet från säsongen 1978–1979? Att vi spöade Malmö i Malmö och gick upp i serieledning och höll ledningen säsongen ut. Vi var otroligt grundtränade och jag kommer ihåg att vi var som bäst i sista perioden. Vi litade på oss själva på ett fantastiskt sätt som jag knappt aldrig återupplevde under min karriär. Ett homogent lag.

Hemligheten bakom framgångarna för Karlskrona IK då? Vi tränade på ett riktigt sätt. Jag vet att Timo Lahtinen såg till att vi på sommarträningen hittade muskler som vi inte visste fanns. Jag kände aldrig något ”vi och dom” i laget, alla kämpade för varandra.

Har du kontakt med någon/några spelare från säsongen 1978–1979? Jo, lite kontakt har man ibland. Naturligt är mina bröder, förstås, men också Dan Weinberger, ”Kirre” och Classe Åström. Jag trivdes bra med alla.

Vad saknar du mest från Karlskrona IK-tiden? Kanske inte saknar, men jag känner mig upprymd av tiden i Karlskrona. Kanske den bästa tiden i mitt liv. Det fanns bara framåt och ingen tittade tillbaka. En riktigt kul tid. Bra grabbar runt omkring mig. Jag har mycket att tacka dem som var där då. Jag menar, man blir inget utan lagkamraterna. Det är den miljön som skapar.

Hur har ishockeyn förändrats jämfört med då? Oj, snabbare och tråkigare, tycker jag. Inget vidare hjärta finns med i spelet längre.

HARRI RINDELL

Annons

Ålder: 65.

Gör nu: Spelarkoordinator för min moderklubb IFK Helsingfors (scoutar för a-laget och för äldre juniorlaget). Dessutom mentor för några av våra juniortränare som går på högsta tränarutbildningen i Finland.

Bor: Vanda, Helsingfors.

Tröjnummer: 9.

Position: Ytterforward.

Bästa minnet från säsongen 1978–1979? Entusiasmen i och runt laget, supportrarna. Ett härligt ”go” på hemma matcherna.

Hemligheten bakom framgångarna för Karlskrona IK då? Duktiga spelare och ledare. Klara spelarroller som alla accepterade. Viljan att jobba hårt. Olika, starka, personligheter som ändå ville vinna tillsammans.

Har du kontakt med någon/några spelare från säsongen 1978–1979? Ja, Göran Svan och målvakten Krister Pettersson, som sedan var assisterande materialförvaltare. Krister besöker oss varje midsommarafton numera. Håkan Loob har jag träffat i olika ishockeysammanhang. Dessutom träffade jag ett antal härliga killar i den tidigare arrangerade klubbfesten vi hade.

Vad saknar du mest från Karlskrona IK-tiden? Lagkompisar och drivet inom laget. Klart att själva staden var och är mycket vacker.

Hur har ishockeyn förändrats jämfört med då? Till exempel antalet spelare i ett hockeylag har vuxit mycket, nu är det över fyra kompletta femmor. Fler matcher samt avsevärt fler coacher, två–tre assisterande coacher, plus fys-, mental- och videocoacher, med mera. Man får jättemycket data om spelet och spelarna redan under matchen i och med att det finns medhjälpare även på läktaren med sina datorer. Själva spelet har blivit mer intensivt med kortare byten och fler spelare. Med mer träning och tid skapas bättre färdigheter i alla delområden. På högsta nivån får man även individuell träning och hjälp vad det än gäller: näring, fysik, mentalträning och levnadsvanor. Resurserna har vuxit kolossalt.

Annons

GUNNAR NORDIN

Ålder: 64.

Gör nu: Arbetar på Blekingesjukhuset som tekniker.

Bor: Lägenhet på Pottholmen, Karlskrona.

Tröjnummer: 5.

Position: Vänsterback.

Bästa minnet från säsongen 1978–1979: Jag måste gå tillbaka till 1977 när Des Moroney lärde mig, eller rättare sagt krävde, hur jag skulle rensa framför målet. Jag skulle slå klubban på hälsenan på motståndaren så skulle spelaren flytta på sig. Jag gjorde som Des krävde, men när spelaren fick slaget på hälsenan blev han galen och drog klubban över min axel. Domaren såg när motståndarspelaren slog tillbaka så han blev utvisad, men jag klarade mig. Jag tog mig nästan inte ut till avbytarbåset på grund av smärtan. När jag kom in i avbytarbåset kom Des fram till mig och klappade om mig och sa att precis så skulle jag spela. Jag tror att jag lärde mig att det Des sade fick man ta med en nypa salt. Sedan blev det Timo Lahtinen som tog över som tränare.

Hemligheten bakom framgångarna för Karlskrona IK då? Bra sammansättning av spelare i laget.

Har du kontakt med någon/några spelare från säsongen 1978–1979? Eftersom jag bor kvar i Karlskrona stöter vi på varandra.

Vad saknar du mest från Karlskrona IK-tiden? Sammanhållningen i laget var mycket bra.

Annons

Hur har ishockeyn förändrats jämfört med då? Mycket snabbare, tränar på ett annat vis.

LARS-GÖRAN SIRBÄCK

Ålder: 69.

Gör nu: Ansvarig och ägare till ett konsultbolag under 30 år. Att utveckla verksamheter inom ramen för Metaplan-metodik (vårt företag).

Bor: Hästö, Karlskrona.

Tröjnummer: 10.

Position: Centerforward.

Bästa minne från säsongen 1978–1979: Efter att ha startat karriären på uterinkar hamnade vi nu i ”finrummet” – men det tog tid. ”Hysterin” runt omkring. Serieseger och bland de bästa tolv lagen i Sverige. Alltid så gott som fullsatt i Wämöhallen – förköpsköerna som ringlade runt hallen.

Hemligheten bakom framgångarna för Karlskrona IK då? Ledare och spelare med lokal förankring byggde och höll ihop laget. De som värvades hit var alltid duktiga spelare och fina personer att ha i laget och att umgås med. Jag kan så här i efterhand förundras över hur rätt allting blev. Vi spelare var alltid med på ett hörn när det diskuterades framtid. Vi hade jobb att sköta samtidigt som vi spelade – en meningsfull vardag. Des Moroneys fyra år som tränare/spelare, som föregick succéåret 1978–1979, lade grunden för framgången. Moroneys unika sätt att vara och agera. Han peppade oss med oförglömliga liknelser och uppträden, en riktig inspiratör. När han jämförde oss spelare med alla namnkunniga motståndare kunde han alltid påvisa med exempel och uttrycka var och ens förmåga och varför han föredrog oss i sitt lag. Genialt och klart att vi växte. Och höll vi inte måttet hoppade han in själv och visade vägen. Vem kan göra det i dag? Timo Lahtinen kom till KIK som ett oprövat kort. Vi gillade Timo. Han tog tag i taktpinnen och vi hakade på hans intentioner. Det blev disciplinerad hockey med fart och fläkt. Timo gjorde stor succé. Vi hade ett riktigt kanonlag 1978–1979.

Har du kontakt med någon/några spelare från säsongen 1978–1979? Visst har jag kontakt med några. Med alla jag träffar blir det alltid ”hur är läget?” och någon händelse från vår tid tillsammans. Men framför allt har jag en positiv känsla när jag tänker på mina gamla lagkamrater. Jag tänker att vi byggde en livslång vänskap och det visade sig när vi nu träffades efter 40 år så blev det i stort sett ett mangrant deltagande.

Annons

Vad saknar du mest från Karlskrona IK-tiden? Det var en tid då det mesta kretsade kring hockeyn och vi var mångas angelägenhet. Saknar inget, var sak har sin tid, men många oförglömliga minnen som har etsat sig fast och gav lärdomar för livet.

Hur har ishockeyn förändrats jämförts med då? Alltför många föreningar säljer ut sin själ för att nå tillfällig framgång och glömmer vem man är till för. Dåtidens överfulla hallar får i dag kämpa med sittplatser hemma i soffan.

CLASSE ÅSTRÖM

Ålder: 72.

Gör nu: Tar det lugnt som pensionär.

Bor: Nättraby.

Tröjnummer: 1.

Position: Målvakt.

Bästa minnet från säsongen 1978–1979? Jag minns med glädje allt. Både spelare, fruar och barn finns med i minnet från 1979.

Hemligheten bakom framgångarna för Karlskrona IK då? Det härliga gänget som och ställde upp för varandra.

Annons

Har du kontakt med någon/några spelare från säsongen 1978–1979? Nisse Jonsson, Lasse Skjutare, Dan Weinberger, Göran Svan, Timo Lahtinen, Krister ”Kirre” Pettersson, Peter och Håkan Loob, med flera.

Vad saknar du mest från Karlskrona IK-tiden? Den goda stämningen. Vi var ett härligt gäng.

Hur har ishockeyn förändrats jämfört med då? Det mesta är nog materialet. Och pengarna naturligtvis.

RUNE KALLERUP

Ålder: 63.

Gör nu: Jag flyttade från Karlskrona till Skåne för att jobba i familjeföretaget (Godbiten Konditori AB) som vi sålde hösten 2016. Jag lämnade företaget 31 december 2018. Därefter befinner jag mig mellan arbete och pension. Har inga planer i dag på att jobba mer.

Bor: Åstorp, utanför Helsingborg.

Tröjnummer: 2.

Position: Back, vänster.

Bästa minnet från säsongen 1978–1979? Jag var inte ordinarie i matchlaget den säsongen. Det var häftigt med det enorma intresset överallt kring hockeyn i Karlskrona. Fulla läktare, alla fick inte plats. Hela staden bar fram laget. Vi tog ledningen i serien ganska tidigt och höll den hela säsongen, om jag inte minns fel. Det var som att vi inte kunde förlora. Så gott som alla motståndare kördes över i sista perioden.

Annons

Hemligheten bakom framgångarna för Karlskrona IK då? Det var ett bra kollektiv med spetsar i både i försvar och anfall. Laget var också mycket bra tränat. Det var en av anledningarna till att många motståndare förlorade tredje perioden.

Har du kontakt med någon/några spelare från säsongen 1978–1979? Det har varit ganska dåligt med det genom åren, mest på grund av tillfälligheter. Har träffat på någon på stan genom åren och även på någon match när Karlskrona HK spelade i SHL. Är i Karlskrona emellanåt, hos svärföräldrarna, då jag träffade min fru under mina år i KIK.

Vad saknar du mest från Karlskrona IK-tiden? Vet inte om jag saknar något. Hockeyn hade sin tid i livet. Jag har jobbat mycket i familjeföretaget så det har inte funnits tid att sakna så mycket. När jag slutligen, efter några säsonger i Åstorp, lade skridskorna på hyllan, hade jag gjort mitt på isen. Däremot var det fin stämning i laget.

Hur har ishockeyn förändrats jämfört med då? Det blev rätt tydligt när vi förra säsongen såg en serie om hockeyns historia samtidigt som SHL-slutspelet pågick. Hockeyn är i dag mer eller mindre ett yrke även i Sverige. Spelet är snabbare, våldsammare och mer hänsynslöst. Jag saknar i många fall hänsyn till motspelare när man tittar på hockey i dag. Men det kanske är så att hockeyn och idrotten följer samhällsutvecklingen. Vi lever i en mer pressad och hänsynslös värld i dag.

THORD JOHANSSON

Ålder: 65.

Gör nu: Nybliven pensionär. Har jobbat 36 år i skolans värld.

Bor: Älmhult.

Tröjnummer: 23.

Position: Back.

Annons

Hemligheten bakom framgångarna för Karlskrona IK då? Hård försäsongsträning.

Har du kontakt med någon/några spelare från säsongen 1978–1979? Göran Svan blev en vän för livet. Våra familjer träffas fortfarande regelbundet.

ANDERS BOSTRÖM

Ålder: 58.

Gör nu: Layoutare på Förlags AB Albinsson & Sjöberg

Bor: Karlskrona.

Tröjnummer: 24.

Position: Center.

Bästa minnet från säsongen 1978–1979: Jag blandar ihop år och händelser så jag vågar inte ta något speciellt. Så det får bli helheten. Att som tonåring få vara med om allt detta var fantastiskt. Alla pratade hockey, var man än var. En ringlande kö på läktaren gjorde ju att man var nervös även på träningarna. Det var alltså en jättekö för biljettköp i kiosken i Wämöhallen.

Hemligheten bakom framgångarna för Karlskrona IK då? En bra stomme och riktigt lyckade nyförvärv samt bra tränare är väl lite av ett standardsvar. Sedan tror jag inte att de andra lagen riktigt fattade vad som var på gång i Karlskrona. Kanske var vi lite underskattade. Och sist men inte minst; trycket i Wämöhallen. Målvakterna framför ståplats hade det inte lätt ...

Annons

Har du kontakt med någon/några spelare från säsongen 1978–1979? Krister ”Kirre” Pettersson.

Vad saknar du mest från Karlskrona IK-tiden? Jag saknar både föreningen KIK och Wämöhallen. Visst, råttorna var på utrustningen under sommaren, men det var något speciellt i den gamla ladan. Här handlar allt om nostalgi. Naturligtvis har spelarna det bättre i dag i Rosenholm.

Hur har ishockeyn förändrats jämfört med då? Det är väl bättre på alla plan, mycket beroende på att spelarna tränar på dagtid. Helt enkelt proffsigare. Det enda jag kan tänka mig är sammanhållningen och lagkänslan som kan vara sämre i och med att spelarna byter klubb betydligt oftare än förr. Men jag vet inte, man måste nog vara med själv för att känna av sådant.

BENGT ÖBERG

Ålder: 69.

Gör nu: Godkänd revisor. Efter 14 år som chef för Grant Thorntons kontor i Visby lämnade jag tjänsten 2014 och arbetar numera deltid, cirka 25 procent, som revisor.

Bor: Kom till Karlskrona 1970, flyttade till Gotland 1980, återvände till Karlskrona 1982 som tränare för KIK, fick lämna 21 januari 1984. Jag flyttade från Karlskrona till Ångermanland 1993 och bodde där i åtta år. Återvände till Gotland 2000. Bor numera på Fårö, sedan fyra år tillbaka. Har även hus i Italien, Castellaro utanför San Remo.

Tröjnummer: 13. Min spelarkarriär slutade 1977, därefter tränare.

Position: För det mesta defensiv högerforward. 1978–1979 var jag assisterande tränare.

Bästa minnet från säsongen 1978–1979? Inställningen hos spelarna.

Annons

Hemligheten bakom framgångarna för Karlskrona IK då? Spelarmaterialet, inställningen hos spelarna, Timo Lahtinens sätt att leda laget.

Har du kontakt med någon/några spelare från säsongen 1978–1979? Göran Svan, vi umgås.

Vad saknar du mest från Karlskrona IK-tiden? Atmosfären.

Hur har ishockeyn förändrats jämfört med då? Det går oändligt mycket fortare. Passningsskickligheten.

Karlskrona IK, säsongen 1978–1979. Övre raden från vänster: Bengt Öberg, assisterande tränare, Stig Gustavsson, Jörgen Malmborg, Mikael Malmborg, Per Persson, Per-Olof Hjelm, Jan Loob, Bo Nilsson, Peter Loob, Urban Svensson, Per-Erik Thorell, Harri Rindell, Gunnar Nordin, Anders Boström, Håkan Loob, Timo Lahtinen, tränare, Sven-Olof Persson, materialförvaltare. Främre raden från vänster: Christian Persson, Nisse Jonsson, Börje Ulwebäck, Calle Forsmark, Conny Hjelmqvist, Rune Kallerup, Bo Lindell, Classe Åström, Torsten Larsson, Thord Johansson, Göran Svan, Lars-Göran Sirbäck, Risto Kerminen, Dan Weinberger, Lars-Erik Skjutare.
Karlskrona IK, säsongen 1978–1979. Övre raden från vänster: Bengt Öberg, assisterande tränare, Stig Gustavsson, Jörgen Malmborg, Mikael Malmborg, Per Persson, Per-Olof Hjelm, Jan Loob, Bo Nilsson, Peter Loob, Urban Svensson, Per-Erik Thorell, Harri Rindell, Gunnar Nordin, Anders Boström, Håkan Loob, Timo Lahtinen, tränare, Sven-Olof Persson, materialförvaltare. Främre raden från vänster: Christian Persson, Nisse Jonsson, Börje Ulwebäck, Calle Forsmark, Conny Hjelmqvist, Rune Kallerup, Bo Lindell, Classe Åström, Torsten Larsson, Thord Johansson, Göran Svan, Lars-Göran Sirbäck, Risto Kerminen, Dan Weinberger, Lars-Erik Skjutare.
Karlskrona IK, säsongen 1978–1979.
Karlskrona IK, säsongen 1978–1979.
Connie NilssonSkicka e-post
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons