Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Nils van der Poel mot OS: "Ytterligare en växel"

Nytt världsrekord och kanonform.
Förväntningarna på Nils van der Poel är skyhöga inför OS.
Skridsko • Publicerad 4 december 2021
Nils van der Poel satte nytt världsrekord på världscuptävlingen i Salt Lake City.
Nils van der Poel satte nytt världsrekord på världscuptävlingen i Salt Lake City.Foto: Rick Bowmer/AP/TT
Nederländernas Patrick Roest, Nils van der Poel och Italiens Davide Ghiotto firar efter 5|000 meter i Salt Lake City.
Nederländernas Patrick Roest, Nils van der Poel och Italiens Davide Ghiotto firar efter 5|000 meter i Salt Lake City.Foto: Rick Bowmer/AP/TT

Skridskoåkaren Nils van der Poel slog under natten mot lördagen till med världsrekord på 5 000 meter vid världscuptävlingen i Salt Lake City i USA.

Sedan tidigare klar för OS på 10 000 meter har han nu i praktiken även säkrat en plats på 5 000 meter.

Trög start

Annons

Mattias Hadders, före detta förbundskapten som tidigare tränat van der Poel, följde det senaste loppet från Sverige.

– Jag blev lite orolig när han drog i väg i starten. Det såg ut som att han grimaserade och det tog ett tag innan han kom igång. Första delen såg trög ut, säger han.

Men det tog sig. Nils van der Poel skrinnade in på nya världsrekordtiden 6:01,56.

– Överlag såg det helt fantastiskt ut. Jag var lite nervös på slutet när han låg precis lika med världsrekordet, säger Mattias Hadders.

De fyra världscuptävlingarna utgör kval till OS. Med tre segrar av tre möjliga har van der Poel sopat banan med konkurrensen. Nästa helg körs den sista tävlingen i Calgary i Kanada.

Nils van der Poel gjorde isdebut i början av oktober, vilket är sent jämfört med konkurrenterna. I stället har han förlängt sin grundträningsperiod.

"Mer att få ut"

Mattias Hadders bedömer att det finns ytterligare en nivå i kroppen på van der Poel den här säsongen.

– De flesta har gjort några tävlingar innan världscupen, medan Nils gör sin debut på världscupen. Det talar för någon start till för att han ska få upp lite tävlingstempo. Nils har ju själv sagt innan att målet inte varit att slå världsrekord den här helgen, säger han.

– Jag är ganska övertygad om att det finns mer att få ut ur Nils kropp. Han och hans tränare vet exakt hur de ligger i fas.

TT: Finns det något som kan ställa till det inför OS?

Annons

– Han har problem med höften. Men det är ingen ny smärta som uppstått och den är hanterbar. I övrigt skulle det vara att han blev covidsmittad. Men vi ska inte måla fan på väggen. Vi hoppas så klart att han får en bra förberedelse och en bra träningsperiod under jul och nyår, säger Mattias Hadders.

TT: Blir det olympiskt guld?

– När Nils gör sina förberedelser dagen innan start då kommer han själv veta hur fort han kommer att åka. Då blir det upp till konkurrenterna att matcha det. Det ser ju onekligen väldigt bra ut för att det skulle bli ett guld.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons