Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

NHL: Oklarheter kring OS-hockeyn

Oklarheter kring bland annat karantänsbestämmelser under vinter-OS gör att såväl NHL som dess spelare nu tvekar.
Spelarföreningen saknar "tydliga svar" från arrangörerna medan NHL-chefen Gary Bettman hävdar att det är spelarna som avgör om de ska åka eller inte.
Ishockey • Publicerad 12 december 2021
Winnipegs Adam Lowry (17) och Brandon Tanev, Seattle, i ett möte tidigare i veckan.
Winnipegs Adam Lowry (17) och Brandon Tanev, Seattle, i ett möte tidigare i veckan.Foto: Elaine Thompson/AP/TT

Om knappt två månader är det tänkt att vinter-OS i Peking ska avgöras. NHL och spelarorganisationen NHLPA har tidigare gjort tummen upp för OS-deltagande men mycket är fortfarande oklart. I samband med ett styrelsemöte i Florida helgen hävdade Bettman att det är i spelarnas händer om de ska åka eller inte och att flera nu tvekar utifrån covid-pandemin.

– Vi ser att det är ett flertal spelare som har uttryckt oro, vi får se vad som händer, ska Bettman ha sagt enligt ESPN.

Annons

Den enda spelare som hittills publikt gått ut med besked är svenske målvakten Robin Lehner, till vardags i Las Vegas. För knappt en vecka sedan meddelade han sitt besked utifrån att restriktionerna skulle kunna vara skadliga för hans psykiska hälsa. Lehner har tidigare berättat om sin psykiska ohälsa och bland annat fått hjälp med alkohol- och drogmissbruk.

Ett problem

Från NHLPA:s sida ser man dock ett problem i att informationen varit knapphändig vad som kommer gälla exempelvis om en spelare testas positivt under OS. Detta bland annat gällande karantän och när i så fall spelaren kan återvända från Kina.

– Vi väntar på en massa information från Internationella olympiska kommittén (IOK) liksom från Kina. Vi vet inte hur covid-situationen kommer att vara när vi närmar oss, säger vd:n för föreningen, Don Fehr, till ESPN.

Lång karantänstid

Tidningen Toronto Star har dock rapporterat att IOK har utfärdat ett nytt protokoll om att en spelare som testas positivt måste uppvisa två negativa tester med 24 timmar mellan varandra – annars kan karantänsperioden uppgå till allt från tre till fem veckor. Detta kan bli ett stort problem för NHL-spelare vars säsong drar i gång strax efter att OS-hockeyn är avslutad. Men det handlar inte bara om missade matcher.

Enligt spelarföreningen kommer spelare som inte kommer till spel på grund av karantän inte heller få ekonomisk ersättning. Dock har det internationella hockeyförbundet satt upp en fond på fem miljoner dollar som ska utgå för förlorad ersättning. Hur långt den kan räcka om många spelare hamnar i karantän är dock högst oklart.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons