Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

NHL-chefen försvarar ligan efter skandalen

NHL-chefen Gary Bettman får kritik efter sitt första framträdande efter skandalen då sexuella övergrepp mot Chicagospelaren Kyle Beach tystades ned 2010.
På en presskonferens försvarade han sig själv och ligan:
Ishockey • Publicerad 2 november 2021
Gary Bettman. Arkivbild.Foto: Wilfredo Lee/AP/TT

Gary Bettman och NHL:s vicechef Bill Daly svarade på frågor för första gången sedan förre Chicagospelaren Kyle Beach gick ut och berättade om de sexuella övergrepp han drabbades av 2010.

Och hur allting tystades ned internt av Chicago Blackhawks.

Annons

Den digitala pressträffen blev mer som ett försvarstal.

Något som Bettman får kritik för av kanadensiska Sportsnet som skriver, "fel ton och fel fokus". New York Posts långvarige hockeyreporter Larry Brooks skriver på Twitter: "Mäktiga män som försvarar sin makt".

Visste inget

Bettman fick frågan om NHL kunde ha gjort något annorlunda.

– Jag är inte säker att vi kunde ha gjort något annorlunda eller snabbare baserat på vad vi visste då. Med facit i hand önskar jag att vi känt till detta 2011, men det gjorde vi inte, säger han.

Sedan Chicagos oberoende utredning blev känd och Kyle Beach trädde fram i en intervju med TSN har Chicago bötfällts av NHL med två miljoner dollar, Floridas tränare Joel Quenneville, då i Chicago, avgått, men Kevin Cheveldayoff, dåvarande assisterande general manager men nu i Winnipeg, friats. Dessförinnan hade Chicagos general manager Stan Bowman avgått.

"Bättre än någonsin"

NHL får nu kritik för att bestraffa överträdelser mot lönetak och talangregler hårdare än sexuella övergrepp.

Men Bettman slår ifrån sig av den kritiken:

– Vår sport är i dag förmodligen en bättre plats än vad den någonsin varit.

Bettman har pratat med Kyle Beach om vad ligan kan göra för att skydda sina spelare bättre och har också erbjudit honom och hans familj rådgivning.

Spelarfacket NHLPA överväger att tillsätta en oberoende utredning i Kyle Beach-fallet. Fackordföranden Donald Fehr pekades i Chicagos utredning ut för att ha blivit kontaktad vid två tillfällen om övergreppen, men sade till utredarna att han inte kunde påminna sig det.

Han har dock erkänt att "systemet svek Kyle Beach och vi är den del av det".

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons