Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Newcastles vädjan: Undvik arabiska kläder

Flera Newcastlesupportrar firade ägarskiftet i traditionell arabisk utstyrsel.
Nu vädjar Premier League-klubben till sina anhängare att sluta med det.
Fotboll • Publicerad 20 oktober 2021
Newcastlesupportrarna firade ägarbytet utanför arenan. Arkivbild.
Newcastlesupportrarna firade ägarbytet utanför arenan. Arkivbild.Foto: Jon Super AP/TT

"Newcastle United ber supportrarna att avstå från att ha på sig traditionella arabiska kläder eller Mellanöstern-inspirerade huvudbonader om man normalt sett inte använder sådant", skriver klubben på sin hemsida.

Hemmamatchen mot Tottenham i söndags, där Newcastle föll med 2–3, var den första på St. James' Park efter att ett saudiskt investmentbolag tagit över klubben.

Annons

Glada Newcastle-supportrar firade att de numer är den rikaste klubben i ligan genom att dra på sig Mellanöstern-inspirerade kläder.

"Våra nya ägare kände sig inte på något sätt kränkta av supportrarna som valde att fira på det här sättet. Gesten tolkades som positiv och välkomnande."

Men, tillägger klubben i ett uttalande:

"Det finns risk att det kan vara kulturellt olämpligt och att det kan vara stötande mot andra."

Brittiska parlamentsledamöter har också kritiserat fansen och enligt Reuters planerar antirasistorganisationen Kick It Out att utbilda om varför det kan anses rasistiskt eller kulturellt känsligt att härma araber.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons