Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Nedstängning och jordbävning – snart väntar VM

Bordtennislandslaget laddar för nya framgångar på lag-VM i Kina – och en återgång till hårda pandemiregler.
I värdstaden Chengdu har en omfattande nedstängning införts.
Bordtennis • Publicerad 14 september 2022
Kristian Karlsson och Mattias Falck under EM i bordtennis. Arkivbild.
Kristian Karlsson och Mattias Falck under EM i bordtennis. Arkivbild.Foto: Per Hällström/TT
Anton Källberg och förbundskapten Jörgen Persson under OS i Tokyo. Arkivbild.
Anton Källberg och förbundskapten Jörgen Persson under OS i Tokyo. Arkivbild.Foto: Pontus Lundahl/TT

Svensk herrbordtennis är het igen. I München blev det dubbla svenska semifinalplatser – där Kristian Karlsson tvingades bryta på grund av ett skärsår i handen – och guld i herrdubbel.

EM bjöd dessutom på en efterlängtad återgång till normalitet, utan ständiga provtagningar för coronaviruset och strikt hållna deltagare.

Annons

Så blir det inte under lag-VM i kinesiska Chengdu 30 september–9 oktober.

Covid och jordbävning

Kina driver fortsatt sin hårda linje med nolltolerans mot covid-19. I värdstaden Chengdu, med 21 miljoner invånare, har också en omfattande nedstängning införts efter en kraftig ökning av covid-fall, skriver AFP. Restriktionerna var tänkta att lyftas i förra veckan, men så blev det inte.

Dessutom drabbades provinsen Sichuan, där Chengdu är huvudstad, av en kraftig jordbävning i början av september. Antalet hittade dödsoffer är uppe i 93, medan ytterligare minst 25 personer saknas, rapporterade statliga CCTV i måndags.

Den 25 september reser det svenska landslaget till VM.

– Det är lite olustigt med jordbävningen och corona, men vi hoppas att det ska lugna ner sig, säger herrarnas förbundskapten Jörgen Persson.

TT: Är det rätt att det spelas?

– Det är rätt att man spelar ett lag-VM, annars blir det senaste 2018 och nästa 2024. Sedan om det är rätt att att Kina fick det i detta läget … det kan väl diskuteras. Men det är inte så lätt att flytta på sådana här grejer, säger Persson.

Persson var med på ett möte i förra veckan med olika nationsförbund och den lokala arrangören.

– Det kom upp en massa frågor men de garanterar vår säkerhet och säger att de vill göra ett bra VM under säkra förhållanden, säger Persson.

Internationella bordtennisförbundet kommer att chartra plan från Dubai och Singapore som spelare och ledare måste åka med för att slippa en veckas karantän i Kina. Bara spelade, ledare och delegater åker med.

Likt OS-bubblan

Annons

Väl på plats väntar en liknande "bubbla" som den under vinter-OS och Paralympics i Peking tidigare i år, med ett hotell som spelarna inte får lämna och designerade transporter mellan hall och hotell.

– Vi är beredda på att åka men man är också beredd på att det kan ställas in, säger Persson.

Stjärnspelaren Kristian Karlsson säger att just restriktionerna inte är något han lägger så mycket fokus på. Däremot finns det en ovisshet om vad som händer om man blir sjuk på plats.

– Det är där den största oron ligger. Vi har inte fått några tydliga regler på vad som kommer att hända om man får covid. Det är det enda som man är lite orolig för, säger han.

Fakta: Lag-VM i bordtennis Chengdu

Den svenska VM-truppen:

Damer: Linda Bergström (49:a på världsrankningen), Stina Källberg (61), Filippa Bergand (208), Matilda Hansson (285), reserv: Rebecca Muskantor (252).

Herrar: Truls Möregårdh (6), Kristian Karlsson (17), Anton Källberg (19), Mattias Falck (33), Jon Persson (42).

Mästerskapet spelas i Chengdu mellan den 30 september och den 9 oktober.

Turneringen blir det första världsmästerskapet för lag som spelas sedan VM i Halmstad 2018. Då blev det svensk bronsmedalj efter uttåg i semifinalen mot Kina. Lag-VM 2020 skulle ha spelats i sydkoreanska Busan men ställdes in.

På herrsidan har Kina vunnit nio raka guld och är favoriter i år igen. Senast en annan nation tog guld på lag-VM var Sverige i Kuala Lumpur 2000.

På damsidan har Kina vunnit fyra raka guld. Man har vunnit tolv av de tretton senaste mästerskapen. Singapore vann 2010.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons