Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Mudryk-pengar till ukrainska soldater

Sjachtar Donetsk skänker en del av pengarna från försäljningen av Mychajlo Mudryk till den ukrainska armén, meddelar klubbens ordförande.
Fotboll • Publicerad 16 januari 2023
Mychajlo Mudryk gick till Chelsea för omkring 1,2 miljarder kronor.
Mychajlo Mudryk gick till Chelsea för omkring 1,2 miljarder kronor.Foto: Mike Egerton/AP/TT

Den ukrainska landslagsmannen Mychajlo Mudryk lämnade Sjachtar Donetsk för storklubben Chelsea i Premier League. Pengarna som den ukrainska klubben fick (upp emot 1,2 miljarder) kommer dock inte enbart att gå till sportsliga investeringar.

"Jag donerar i dag 25 miljoner dollar (motsvarande drygt 260 miljoner kronor), för att hjälpa våra soldater, försvarare och deras familjer.", säger Sjachtars ordförande Rinat Achmetov i ett pressmeddelande.

Annons

Han säger också att Sjachtar har militären att tacka för att samtal om ukrainsk fotboll ens kan föras och att man kommer att spela en vänskapsmatch mot Chelsea på Donbass arena i ett "ukrainskt Donetsk".

Ryssland erkände i februari 2022 Donetsk och Luhansk som självständiga republiker och tillkännagav en "särskild militär insats" för att skydda ryssar i enklaverna. Den 24 februari 2022 gick Ryssland till fullskaligt angrepp mot Ukraina.

"Pengarna kommer att användas för att täcka olika behov — från att tillhandahålla medicinsk och protetisk behandling och psykologiskt stöd till att möta specifika önskemål", säger Achmetov.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons