Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Miljardlån kan stoppa Chelsea-försäljning

Chelseaägaren Roman Abramovitj uppges vilja få sitt miljardlån till klubben återbetalt innan han går med på en försäljning.
Det kan bli ett hinder för köparna som har ont om tid att göra klart affären.
Om Chelsea inte har fått nya ägare den 31 maj riskerar storklubben att stoppas från spel nästa säsong.
Fotboll • Publicerad 5 maj 2022
Chelsea väntar alltjämt på att få nya ägare. Arkivbild.
Chelsea väntar alltjämt på att få nya ägare. Arkivbild.Foto: Dave Thompson/AP/TT
Chelseas ryske ägare Roman Abramovitj. Arkivbild.
Chelseas ryske ägare Roman Abramovitj. Arkivbild.Foto: Martin Meissner/AP/TT
Chelseas stjärnduo Magdalena Eriksson (närmast) och Pernille Harder, till vänster. Arkivbild.
Chelseas stjärnduo Magdalena Eriksson (närmast) och Pernille Harder, till vänster. Arkivbild.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Ryske Roman Abramovitj, som tvingas sälja Chelsea sedan den brittiska regeringen infört sanktioner mot honom på grund av kriget i Ukraina, har lånat ut motsvarande nära 20 miljarder kronor till Londonklubbens moderbolag Fordstam Limited.

Oligarken meddelade tidigare att han var beredd att att skriva av hela skulden och donera all nettovinst från försäljningen till krigets offer.

Kan inte skriva av skulden

Annons

Men då den brittiska regeringen kort därpå införde sanktioner mot Abramovitj innebar det att han själv inte får tjäna några pengar på försäljningen. Enligt uppgifter i bland annat The Guardian hävdar Abramovitj nu att sanktionerna gör det omöjligt för honom att skriva av skulden.

Och i samtal med den brittiska regeringen, som övervakar försäljningen, kom det i förra veckan fram att Chelsea vill omstrukturera affären och betala av skulden till det Jersey-baserade företaget Camberley International Investments, som sägs ha kopplingar till den ryske ägaren. En sådan lösning kommer dock inte att godtas av regeringen, som måste ge grönt ljus, då Abramovitj inte får gynnas ekonomiskt av att släppa ifrån sig klubben.

Enligt brittiska medier kan det här skapa bekymmer för det konsortium, med amerikanske affärsmannen och Los Angeles Dodgers-ägaren Todd Boehly i spetsen, som i fredags rekommenderades som ny ägare. Det har bara den här veckan på sig för att slutföra de sista detaljerna för köpet, och det råder fortsatt oklarheter kring vart och till vem pengarna ska gå, skriver The Athletic.

Försöker slutföra affären

På tisdagen rapporterade bland annat Sky Sports att den senaste händelseutvecklingen kan hota Chelseas existens. Men enligt amerikanska CBS är läget inte fullt så allvarligt, och man uppger att Boehlys konsortium fortsatt hoppas få till en överenskommelse den här veckan. En logisk lösning för skuldfrågan skulle kunna vara att få till en överenskommelse med den brittiska regeringen om att omvandla skulden till eget kapital, något som såväl regeringen som Chelsea uppges vara öppna för.

Det skulle sänka aktiekursen, men lösa problemet. Alternativet, rapporterar CBS, är att ärva skulden men utan att kunna betala tillbaka den, eller få den avskriven, så länge sanktionerna mot Abramovitj är kvar. För de nya ägarna uppges det vara viktigt att få veta hur, om och när skulden kan betalas eller skrivas av.

Via en talesperson meddelar Roman Abramovitj på Chelseas webbplats på torsdagskvällen att han inte vill få sitt miljardlån återbetalt, och att han fortfarande ämnar donera nettovinsten till krigsoffer i Ukraina.

"Mr Abramovitj har inte begärt att något lån ska återbetalas till honom – sådana påståenden är helt falska", lyder uttalandet bland annat.

"Lånad tid"

Hur det än blir med saken börjar tiden bli knapp. I mars utfärdade den brittiska regeringen en ny, specialanpassad, licens som gjort det möjligt för Chelsea att fortsätta sin sportsliga verksamhet. Licensen upphör dock att gälla den 31 maj, och enligt The Guardian finns det en oro för att Londonklubben inte kommer att få delta i vare sig det inhemska ligaspelet eller i Europa nästa säsong om det inte snart finns en ny ägare.

– Vad jag kan säga är att Chelsea just nu verkligen lever på lånad tid. Det är väldigt kort om tid kvar för att hinna få till försäljningen. Den måste ske snart, sade kulturministern Nadine Dorries till BBC i förra veckan.

Bakgrund: Kaoset kring Chelsea

+ 24 februari invaderar Ryssland Ukraina.

+ 26 februari meddelar Chelseas ryske ägare Roman Abramovitj att han lämnar över ansvaret för den engelska klubben på grund av kriget i Ukraina.

+ 2 mars går Chelsea ut med att Abramovitj bestämt sig för att sälja Londonklubben, som han ägt sedan 2003.

+ 10 mars inför Storbritannien sanktioner mot Abramovitj, vilket gör att han inte längre kan sälja Chelsea samt att alla hans tillgångar blir frusna. Chelsea får fortsätta spela matcher, men stoppas bland annat från att sälja biljetter, värva och sälja spelare samt förnya kontrakt. Flera sponsorer väljer dessutom att avsluta sina samarbeten med klubben.

+ 14 mars rapporterar BBC att en ny licens från den brittiska regeringen kan möjliggöra att Chelsea säljs, så länge inte Abramovitj får del av pengarna.

+ 29 april, efter att flera anbud gallrats bort, står det klart att ett konsortium bestående av den amerikanske affärsmannen tillika Los Angeles Dodgers-delägaren Todd Boehly, Mark Walters som också är delägare i MLB-klubben, schweiziska miljardären Hansjörg Wyss, brittiske fastighetsmagnaten Jonathan Goldstein och det amerikanska investmentbolaget Clearlake Capital, rekommenderas att bli nya ägare av Chelsea.

+ 3 maj rapporteras det att Abramovitj vill få skulden på motsvarande ungefär 20 miljarder kronor återbetald av Chelsea vid försäljningen. Detta eftersom sanktionerna gör att han inte kan skriva av skulden.

+ 5 maj tillbakavisar Abramovitj på Chelseas webbplats, via en talesperson, att han vill få skulden återbetald.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons