Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

MFF-stjärnan slipper fängelse: "Oerhörd glädje"

Malmö FF-stjärnan Sergio Peña slipper fängelse för grov rattfylla.
I stället döms han till villkorlig dom med 50 timmars samhällstjänst.
– Han känner en oerhörd glädje och lättnad, säger hans försvarsadvokat.
Brott • Publicerad 14 juni 2023
Malmö FF-stjärnan Sergio Peña i Malmö tingsrätt för två veckor sedan när rättegången hölls. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Den 27-årige Malmö FF-mittfältaren Sergio Peña åkte sent på kvällen den 18 april fast misstänkt för grovt rattfylleri. Den peruanske landslagsmannen hade 1,3 promille alkohol i blodet när han körde sin bil i centrala Malmö.

Knappt två månader senare har Malmö tingsrätt kommit med sitt avgörande – Peña döms till villkorlig dom med 50 timmars samhällstjänst för grovt rattfylleri och olovlig körning.

Annons

– Jag har sagt från dag ett att fängelse är uteslutet, säger försvarsadvokaten Abraham Zeito.

"Inte det minsta förvånande"

Rätten anser att straffvärdet för MFF-spelarens brott är en månads fängelse, men domstolen väljer att gå på försvarets yrkande vad gäller påföljd.

– Jag är inte det minsta förvånad. Vi har en enig tingsrätt som väljer att inte gå på åklagarens linje om fängelse. Jag har svårt att begripa hur åklagaren kunde yrka på fängelse i det här målet, säger Abraham Zeito.

Extra åklagare Eva Jansson Sundling har ännu inte hunnit ta del av domen.

– Även när jag har tagit del av den får jag fundera innan jag bestämmer mig, säger åklagaren till TT om ett eventuellt överklagande.

Även om Peña körde med sin bil i centrala delar av Malmö har utredningen inte visat att "framförande av bilen, utöver själva påverkansgraden, skulle ha inneburit en påtaglig fara för trafiksäkerheten eller några konkreta risker för övriga trafikanter", skriver rätten i sin dom.

Spelaren själv har hävdat att han druckit fem, sex glas vin under den aktuella kvällen.

– Jag åt middag med en väninna. Den varade i ungefär fem, sex timmar och jag tog några glas vin. Jag kände mig inte för påverkad för att köra. Jag vet att jag gjorde fel, men jag kände mig inte påverkad, sade Peña under rättegången.

"Varit oroliga"

Mittfältaren har erkänt rattfyllan, men döms mot sitt nekande för olovlig körning. Rätten anser att Peña har haft en skyldighet att ta reda på att hans peruanska körkort måste omvandlas till ett svenskt körkort efter ett års vistelse i Sverige.

– Vi accepterat tingsrättens bedömning i den delen och kommer inte överklaga domen, säger Abraham Zeito.

Annons

Just nu är Peña med det peruanska landslaget i Japan för en samling.

– Den senaste tiden har varit jobbig för honom. Han har barn och hans mamma och familj har varit oroliga, säger Abraham Zeito.

MFF har tidigare ”vidtagit disciplinära åtgärder” mot spelaren, men kommer inte att straffa Peña ytterligare efter tingsrättens dom.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons