Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Bengt Madsen död: "Stark kraft för svensk fotboll"

Hedersordföranden och Malmö FF-legendaren Bengt Madsen har avlidit efter en tids kamp mot cancer.
Hans största stund med klubben var SM-guldet 2004.
Fotboll • Publicerad 15 november 2021
Bengt Madsen när Malmö FF vunnit SM-guld 2004. Arkivbild.Foto: Drago Prvulovic / TT

Bengt Madsen, ordförande för Malmö FF 1999–2010, avled natten till måndag efter en tids sjukdom. Han blev 79 år gammal.

– Jag besökte honom för ungefär två veckor sedan och Bengt hade varit sjuk sedan ungefär ett år tillbaka. Även om man är förberedd är man ju inte riktigt det. Det är en tråkig och trist dag. Vi känner en stor saknad och sorg att Bengt inte är med oss längre. Han lämnar ett stort tomrum efter sig, säger Malmö FF:s ordförande Anders Pålsson till TT.

"Oerhört ledsamt"

Annons

Madsen började i Malmö FF:s bordtennissektion och satt 30 år i huvudstyrelsen i klubben. Han blev föreningens ordförande 1999, samma år åkte laget ner i superettan.

– Som hedersordförande var han ofta med på våra styrelsemöten och han var väldigt intresserad av att följa MFF in i det sista. Vi pratade om hur vi skulle klara guldstriden och spelet i Champions League samtidigt. Han var väldigt intresserad och passionerad över MFF, säger Pålsson.

Madsen tog över 1999 efter Hans Cavalli-Björkman (ordförande 1975–1999), som gick bort i augusti, 92 år gammal. På fotbollsplanen var SM-guldet 2004 Madsens största framgång i egenskap av MFF-ordförande.

– Han hade en väldig stor del i SM-guldet 2004 och det var guldet han fick vara med om som ordförande. Jag tror att det betydde väldigt mycket för honom, säger Pålsson.

Malmö FF:s sportchef Daniel Andersson sörjer Madsens bortgång.

– Det är oerhört ledsamt och tråkigt. Det var ett tungt besked. Bengt har varit i Malmö FF och följt MFF så länge jag kan minnas, säger Andersson, som var med och tog SM-guldet 2004 som spelare, till TT.

Var en visionär

Under hans tid som ordförande byggdes fotbollsarenan Swedbank stadion, numera Eleda stadion.

– Bengt var den största kraften till att den nya stadion kom till. Han var väldigt visionär och modig i sina beslut, och viljestark, säger Pålsson.

– Han var en oerhört stark och bra ledare samtidigt som han var en varm och omtänksam person, säger Andersson.

MFF åkte ur allsvenskan 1999, men sejouren i superettan blev endast ettårig. 2001 var klubben tillbaka i landets högsta serie.

Annons

– Bengt hade en väldig stor del i att MFF snabbt tog sig tillbaka till allsvenskan efter bara ett år. Han var en av skaparna till MFF-nätverket med alla våra sponsorer och det lever kvar än i dag, säger Pålsson.

"Stark kraft"

Madsen hade även andra uppdrag. Han var överledare i fotbollslandslaget, vice ordförande i Svenska fotbollförbundet i 14 år och ordförande i Svensk elitfotboll (Sef) i sexton år.

– När man spelade i landslaget var han med där som ledare. Bengt var en oerhört stark kraft för svensk fotboll – både som människa men också som ledare, säger Daniel Andersson, som gjorde 74 A-landskamper under åren 1997–2009.

Efter 2010 tog Håkan Jeppsson, som gick bort i december 2018, över som ordförande i klubben och Bengt Madsen utnämndes till hedersordförande.

– I samband med matchen på lördag hemma mot BK Häcken ska vi hedra minnet av Bengt Madsen, säger MFF-ordförande Anders Pålsson.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons