Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Felfri Fredricson: "Bådar gott inför helgen"

En så säker och så snabb ritt som möjligt utan att ta för stora risker.
Jens Fredricsons plan fungerade in i minsta detalj när världscupfinalen drog igång.
Ridsport • Publicerad 7 april 2022
Jens Fredricson och Markan Cosmopolit fick en utmärkt start i världscupfinalen i Leipzig. Arkivbild.
Jens Fredricson och Markan Cosmopolit fick en utmärkt start i världscupfinalen i Leipzig. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT

Felfri med tiden 68,41 sekunder på valacken Markan Cosmopolit – med smeknamnet "Cosmo" – räckte till sjunde plats i den inledande tidshoppningen.

Inför finalen sade Fredricson att en placering någonstans 10-15 hade varit bra. Det toppade han rejält – och har gett sig själv ett fint utgångsläge inför de kommande tre omgångarna i Leipziger Messe.

Annons

– Nu är vi med i matchen. Det var viktigt för mig. Rida så fort jag kan utan att chansa. Han var skarp i dag, på hugget. Det bådar gott inför helgen, säger Fredricson om "Cosmo".

Sist ut av alla i startfältet hann Fredricson få en klar bild av hur konkurrenterna valde att hantera banbyggaren Frank Rothenbergers hindersättning. Men Fredricson höll sig till sin lagda plan.

Tog en tupplur

– Jag kollade elva ekipage, sedan gick jag i väg och sov en liten stund. Sedan red jag exakt efter den plan jag hade. Jag ändrade inget. Jag var i något hinder, det andra, men det låg kvar. Det var en bra dag helt enkelt, säger Fredricson.

TT: Vad tror du väntar i fredagens andra omgång?

– Jag tror att det blir en rejält stor hoppning, med betydligt större hinder. Jag tror att det passar mig mycket bättre än det här. För oss, för mig och "Cosmo", är tidshoppningen den tuffaste. Jag är väldigt positiv inför fortsättningen, säger Jens Fredricson.

Inte nöjd

Angelica Augustsson Zanotelli på Kalinka van de Nachtegaele var först ut av de svenska ekipagen – men hade inte en lika rolig dag som landslagskollegan Fredricson.

De två nedslagen gav ett tidstillägg på sex sekunder och riskerar att bli kostsamma framöver för finaldebutanten, som inte lastade Kalinka för rivningarna.

Augustsson Zanotelli, 27:a för dagen, var inte nöjd med sitt beslutsfattande.

– I svängen till den bruna oxern skulle jag, så här i efterhand, försökt lugna ned henne. Jag brukar göra det så att hon får andas men jag fortsatte bara och hon blev lite stressad. Jag är inte missnöjd med henne, men jag skulle kanske ha gjort det lite annorlunda just där, säger hon.

Sluttiden stannade på 76,60 sekunder.

"Brukar bli bättre"

Annons

Prestationen i tidshoppningen har betydelse, men är inte avgörande. Tre tuffa omgångar återstår – och den knepiga bansättningen satte åtskilliga ryttare i svårigheter.

Som trefaldige finalvinnaren, tidigare världsettan Steve Guerdat. Schweizaren hade tre nedslag.

Augustsson Zanotelli är ändå hoppfull.

– Hon brukar bli bättre och bättre ju fler klasser hon går. Vi får hoppas att det fortsätter så. I morgon är det en ny klass och en ny bana. Det kommer antagligen bli mycket svårare än vad det var i dag, säger hon.

Förhandsfavoriten, schweizaren Martin Fuchs går in i andra omgången som ledare. Världstrean har Max Kühner, Österrike och irländaren Conor Swail precis bakom sig.

Fakta: Så fortsätter finalen

Fredag (14.00): Andra omgången. 1,50–1,60-hinder. 33 ekipage startar. Grundomgång och omhoppning på tid. 1,6 miljoner kronor i prispengar fördelas. De 30 bästa går vidare till söndagens finalomgångar.

TV: SVT1/SVT play, 13.50-16.00.

Söndag (14.45): Finalomgångarna. 1,60-hinder. Två rundor. Den slutliga vinnaren blir den ryttare som har samlat på sig lägst antal fel efter de tre finalklasserna. Om två ryttare står på samma slutpoäng rids en omhoppning . Totalt hoppar ryttarna om drygt tre miljoner kronor, vinnaren får 700 000.

TV: SVT1/SVT play, 14.35-18.00.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons